Κορωνοϊός: 22.000 άτομα σε καραντίνα, 6 επίσημα κρούσματα και… 1 νεκρός στην Τουρκία!

Σε καθεστώς “αυτοαπομόνωσης 14 ημερών” (καραντίνα) έχουν τεθεί ήδη όλοι οι πολίτες που ταξίδεψαν στην Σαουδική Αραβία και σε άλλες χώρες με πολλά κρούσματα κορωνοϊού, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται ήδη στην ειδική λίστα απαγόρευσης ταξιδιών του Υπουργείου Υγείας.

Συνολικά 6 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού έχουν καταγραφεί (επισήμως) πλέον στην Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Φαχρετίν Κοτζά και νεότερη ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας της γειτονικής χώρας.

«Δυστυχώς, το τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού για έναν πολίτη που επέστρεψε από την πόλη Ούμραχ της Σαουδικής Αραβίας την προηγούμενη εβδομάδα ήταν θετικό. Αυτό είναι το έκτο κρούσμα που έχουν καταγράψει οι αρμόδιες υπηρεσίες μας» δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός. 

Επίσης, ο Φαχρετίν Κοτζά  επιβεβαίωσε τις τελευταίες πληροφορίες που ανέφεραν πως μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων την περασμένη Παρασκευή και τους περιορισμούς των ταξιδιών στους Τούρκους πολίτες, σχεδόν 22.000 άτομα, που επέστρεψαν από στο εξωτερικό, έχουν τεθεί σε “αυτοαπομόνωση 14 ημερών”, δηλαδή σε καθεστώς καραντίνας. Η πλειονότητα των πολιτών που έχουν μπει στην λίστα της καραντίνας του υπουργείου υγείας, προέρχονται από την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και από άλλες 5 πόλεις.  Μάλιστα, στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται πως κάθε άτομο παραμένει σε διαφορετικό δωμάτιο, για πιο αποτελεσματική καταγραφή της εξέλιξης της πορείας τους. 

Από την ίδια πόλη έχουν επιστρέψει ακόμα 5300 άτομα στην Τουρκία και είναι όλοι σε καθεστώς καραντίνας από την ημέρα άφιξής τους στο τουρκικό έδαφος.  Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των Τούρκων, που μετέβησαν στην Μέκκα, μέσω ευρωπαϊκών ή ασιατικών χωρών, προκειμένου να αποφύγουν τα περιοριστικά μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης.  

Αντιθέτως, ο Φαχρετίν Κοτζά δεν επιβεβαίωσε την ύπαρξη του πρώτου νεκρού σε τουρκικό έδαφος (ή το δεύτερο θύμα, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες καθώς υπήρξε ένας Τούρκος που ασθένησε στο εξωτερικό και έγινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του η ταφή του με βάση την  ισλαμική παράδοση) και δεν θέλησε να δεχτεί σχετικές ερωτήσεις από ξένους δημοσιογράφους. 

Ο Υπουργός Υγείας αφού σημείωσε πως χάρη στα μέτρα που λήφθηκαν κατάφεραν να κρατήσουν μακριά την απειλή του κορωναϊού που σαρώνει τον κόσμο από την Τουρκία για 3 μήνες, απεύθυνε έκκληση να τηρηθούν οι προειδοποιήσεις και τόνισε πως παραμένει αισιόδοξος: «Σε περίπτωση που λάβουμε μέτρα και εμποδίσουμε την εξάπλωση, η ζωή θα επιστρέψει στο κανονικό».

Σύμφωνα με πληροφορίες ξένων δικτύων και ειδησεογραφικών πρακτορείων που έχουν ανταποκριτές ή απεσταλμένους στην Τουρκία, είναι…κοινό μυστικό πως υπάρχει ήδη ένας νεκρός από τον κορωνοϊό. Επιπλέον, αρκετοί Τούρκοι επισκέπτες στην Ελλάδα λένε πως οι γιατροί έχουν αυστηρές εντολές από το υπουργείο υγείας να καταγράφουν τους νεκρούς της πανδημίας κορωνοϊού ως… θύματα μηνιγγίτιδας ή γρίπης, προκειμένου να μην πληγεί το κύρος της χώρας διεθνώς και προκληθεί πανικός στους ξένους τουρίστες! 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ