Τέλος τα ιστορικά χαμηλά για τα γερμανικά ομόλογα

Οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν σημαντικά από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους σήμερα, καθώς οι ελπίδες για μέτρα στήριξης της παγκόσμιας ανάπτυξης από τον αντίκτυπο της έξαρσης του κορωνοϊού αναχαίτισαν για την ώρα τον πανικό.

Έχοντας υποχωρήσει 13 μονάδες βάσης χθες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης το 2011, οι αποδόσεις των 2ετών γερμανικών ομολόγων κατέγραφαν άνοδο σχεδόν 10 μονάδων βάσης στο -0,92%. «Προφανώς είχαμε ιστορικές κινήσεις χθες, έτσι υπάρχει μία αντιστροφή τους σήμερα», δήλωσε αναλυτής της Rababank στο Λονδίνο, προσθέτοντας: «Υπάρχει λίγο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μετά τις δηλώσεις Τραμπ και επίσης ένα στοιχείο αποκόμισης κερδών από τις αυξήσεις των τιμών των ομολόγων». Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε χθες ότι θα πάρει σημαντικά μέτρα για να προστατεύσει την οικονομία από την επίπτωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Δεύτερο πακέτο δαπανών από την Ιαπωνία 

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ένα δεύτερο πακέτο δαπανών, ύψους περίπου 4 δις δολαρίων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, εστιάζοντας στη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς κορυφώνονται οι ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για την εύθραυστη οικονομία της. Στην Ευρώπη, η αντίδραση στον κορωνοϊό μπορεί να κυριαρχήσει στον πρώτο μετά το Brexit προϋπολογισμό της Βρετανίας την Τετάρτη, ενώ η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη αναμένεται να είναι σημαντική με μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Η προοπτική μέτρων στήριξης έφερε ηρεμία στις παγκόσμιες αγορές μετά τη χθεσινή ημέρα πανικού που ώθησε τις αποδόσεις των γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Άνοδο για τις αποδόσεις των γερμανικών κρατικών τίτλων

Οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών τίτλων σημείωναν άνοδο 8 έως 12 μονάδες βάσης σήμερα, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο -0,73%, σχεδόν 20 μονάδες βάσης υψηλότερα από το χθεσινό χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ. Οι αποδόσεις των ολλανδικών 10ετών ομολόγων σκαρφάλωσαν 12 μονάδες βάσης στο -0,51% έναντι -0,70% χθες. Στην Ιταλία, όπου ολόκληρη η χώρα βρίσκεται τώρα ουσιαστικά σε καραντίνα, το κόστος δανεισμού μειώθηκε, καθώς ανέκαμψε διεθνώς η διάθεση για ανάληψη κινδύνου. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε 11 μονάδες βάσης στο 1,29%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ