Στέλιος Πέτσας: Η Τουρκία έχει γίνει επίσημος διακινητής μεταναστών – Δεν υπάρχει τραυματίας από ελληνικά πυρά

Ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε για τα γεγονότα και τα επεισόδια που γίνονται στον Έβρο, τα τουρκικά Fake News αλλά και το ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με τον κορωνοϊό.

Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε χαρακτηριστικά ότι “υπήρξε διακίνηση πληροφοριών για δήθεν τραυματίες από ελληνικά πυρά, το διαψεύδω κατηγορηματικά” κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι “δεν υπάρχει κανένα περιστατικό με πυρά από τις ελληνικές αρχές. Διαψεύδουμε κατηγορηματικά όλα αυτά τα ψέμματα. Όλοι μπορούν να καταλάβουν πόσα ψέμματα έχουν ειπωθεί τις τελευταίες ημέρες. Καλούμε την άλλη πλευρά να σταματήσει αυτή την προπαγάνδα”.

Ακόμα ο Στέλιος Πέτσας μίλησε για μια οργανωμένη και συντονισμένη επιχείρηση από την Τουρκία που προκύπτει: 

  • από τη συγκέντρωση μεταναστών σε Κωνσταντινούπολη και Αδριανούπολη
  • τη δωρεάν μεταφορά τους με λεωφορεία της στρατοχωροφυλακής της Τουρκίας,
  • τα μηνύματα για δήθεν ανοιχτά σύνορα,
  • τη δημοσιοποίηση από την κρατική τηλεόραση χάρτη με περάσματα στον Έβρο και τα νησιά και
  • τη χρήση δακρυγόνων από μετανάστες που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι “η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων έχει γίνει η ίδια διακινητής”.

Ακόμα σημείωσε ότι θα γίνει “αναβάθμιση στο μέγιστο επίπεδο τα μέτρα φύλαξης των συνόρων μας” ενώ επισήμανε ότι θα γίνει “προσωρινή αναστολή για ένα μήνα της υποβολής αιτήσεων ασύλου από όσους εισέρχονται στη χώρα παράνομα”.

Επίσης σημείωσε ότι θα γίνεται σύλληψη και μεταφορά σε κέντρα κράτησης και την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα της προέλευσής τους, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

Ακόμη μίλησε και για την υποβολή αιτήματος που έχει γίνει στην Frontex για την ανάπτυξη της ομάδος Rabit με στόχο τη φύλαξη των συνόρων μας.

Ο Στέλιος Πέτσα αναφέρθηκε και στην οικονομική υποστήριξη ύχους 700 εκατ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ εκ των οποίων τα 350 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα άμεσα.

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σχετικά με τον κορωνοϊό και τις τελευταίες εξελίξεις λέγοντας ότι “καταρτίστηκε έγκαιρα σχέδιο αποτροπής της μετάδοσης του ιού και εκδόθηκε πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ανοίγει το δρόμο για όποια βήματα χρειαστούν ώστε να είμαστε έτοιμοι ακόμη για το χειρότερο σενάριο”.

Επίσης ανέφερε ότι “μέχρι σήμερα ανιχνεύτηκαν στη χώρα μας 8 κρούσματα και έχουν γίνει περισσότεροι από 570 διαγνωστικοί έλεγχοι”.

Η ανάρτηση της ελληνικής κυβέρνησης στο Twitter

Μέσα από tweet της η Ελληνική Κυβέρνηση παραθέτει απόσπασμα από τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπρόσωπου: «η τουρκική πλευρά δημιουργεί και διασπείρει ψεύτικα ειδήσεις που απευθύνονται στην Ελλάδα. Σήμερα δημιούργησαν μια άλλη τέτοια ψευδαίσθηση, με τους τραυματίες μετανάστες και έναν υποτιθέμενο νεκρό από ελληνικά πυρά. Το διαψεύδω κατηγορηματικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ