Μαυροβούνιο: Υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα 2/3 των πολιτών

Την ιδέα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζουν τα 2/3 των πολιτών του Μαυροβουνίου (ήτοι ποσοστό 66,4%), ενώ το 26,7% αντιτίθεται σ’ αυτήν, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την έρευνα που διενήργησε η εταιρεία De Facto Consultancy σε δείγμα 1.014 ατόμων, για λογαριασμό της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Μαυροβούνιο.

Τα προβλήματα που εμποδίζουν την ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ενταξιακή πορεία του Μαυροβουνίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το έγκλημα και η διαφθορά, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα είναι η ανεργία.

Η έρευνα που διεξήχθη

«Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα και απάντησαν η ανεργία και η έλλειψη θέσεων εργασίας. Ακολουθούν η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα», δήλωσε η εκπρόσωπος της De Facto Consultancy, Ολιβέρα Κόμαρ, παρουσιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας. Από την έρευνα προκύπτει, επίσης, ότι το 1/4 των πολιτών (76,2%) θα υποστηρίξει την ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν διεξαχθεί δημοψήφισμα, ενώ το 20% των ερωτηθέντων θα την καταψηφίσει. Το 53,3% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι το Μαυροβούνιο θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2025, ενώ το 10,4% πιστεύει ότι το Μαυροβούνιο δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πολίτες επιθυμούν ευημερία, κράτος δικαίου, εξάλειψη της διαφθοράς και περισσότερες ευκαιρίες για τη νεολαία.

Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας στους πολιτικούς του Μαυροβουνίου, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Μαυροβούνιο Άιβο Όβαρ, με ανάρτησή του στο Twitter, τόνισε ότι «οι πολίτες επιθυμούν ευημερία, κράτος δικαίου, εξάλειψη της διαφθοράς και περισσότερες ευκαιρίες για τη νεολαία. Το μήνυμα προς τους πολιτικούς του Μαυροβουνίου είναι ότι στην ΕΕ λύνουμε τα προβλήματα μέσω του διαλόγου που απαιτείται και στο Μαυροβούνιο».

Από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, το Μαυροβούνιο έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έχει ανοίξει 32 από τα συνολικά 33 κεφάλαια διαπραγματεύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ