Το 15ετές ομόλογο και ο “οδικός χάρτης” προς την επενδυτική βαθμίδα

Το νέο 15ετές σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της χώρας

Η χώρα από χθες έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την έκδοση 15ετούς ομολόγου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικός Χρήστος Σταϊκούρας. Η έκδοση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που η χώρα βγαίνει στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

«Η ελληνική οικονομία δείχνει να βελτιώνεται σημαντικά και δήλωσε πεπεισμένος ότι η χώρα θα βγει στις αγορές», ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, φροντίζοντας όμως παράλληλα να μετριάσει την υπέρμετρη αισιοδοξία, τονίζοντας πως “χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία”.

Η έκδοση αυτή ήταν κατά κάποιο τρόπο προγραμματισμένη και σε σημαντικό βαθμό η ημερομηνία της έκδοσης ήταν εξαρτημένη από την αξιολόγηση της Fitch, η οποία και “απογείωσε” τις προσδοκίες. Ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με “ΒΒ” από “ΒΒ-” ενώ άλλαξε το outlook από “σταθερό” σε “Θετικό”, κάτι που φέρνει τη χώρα μόλις μία μονάδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. 

Fitch: ειδική μνεία στην κυβέρνηση

Εκτός όμως από την αξιολόγηση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει στο επεξηγηματικό σημείωμα που την συνοδεύει, στην οποία τονίζεται η σταθερότητα της χώρας ενώ ταυτόχρονα γίνεται ειδική μνεία στους κυβερνητικούς χειρισμούς, οι οποίοι έχουν αλλάξει την προς τα έξω εικόνα της χώρας. 

Εκτός από την επισήμανση της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα (που είναι λίγο ως πολύ δεδομένη αφού τα κόμματα εξουσίας είναι φιλοευρωπαϊκά), ο οίκος έδινε εύσημα στην κυβέρνηση της Ν.Δ. που ανέλαβε τον περασμένο Ιούλιο. Συγκεκριμένα, η Fitch διαπίστωνε αλλαγή κλίματος στην οικονομία αποδίδοντας προσήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη μείωση φόρων σε εισοδήματα και εργασία, την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών και την έμφαση που δίνει σε αποκρατικοποιήσεις.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως τονίζει ότι η ατζέντα της νέας κυβέρνησης μπορεί να αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψη της Fitch για την Ελλάδα για μεσοπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης 1,2% του ΑΕΠ.

Η σημασία του 15ετούς

Η αξιολόγηση της Fitch άνοιξε το δρόμο για την έκδοση του 15ετούς ομολόγου, μια έκδοση την οποία η αγορά περιμένει εδώ και αρκετό καιρό. Με τη συμφωνία της ελάφρυνσης του χρέους το 2018 η χώρα διασφάλιζε πολύ χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες ως το 2032.

Ένα 15ετές ομόλογο που θα εκδοθεί το 2020 θα έχει λήξη το 2035, θα πληρωθεί δηλαδή μετά το χρονικό όριο μέχρι το οποίο το ελληνικό χρέος είναι απολύτως ρυθμισμένο με πολύ χαμηλές χρηματοδοτικές υποχρεώσεις και σίγουρα πολύ μετά την εξάντληση των 32 δισ. ευρώ που έχουμε ως απόθεμα για το χρέος. Συνεπώς, το νέο ομόλογο θα μπορεί να γίνει στόχος κερδοσκοπικών πιέσεων σε μια – αναμενόμενη το επόμενο διάστημα- νευρική περίοδο για τις αγορές. 

Στόχος της Ελλάδας είναι να μπει το συντομότερο δυνατό σε επενδυτική βαθμίδα, κάτι που θα της επιτρέψει να αντισταθεί ευκολότερα στις κερδοσκοπικές πιέσεις. Ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι το “θετικό” outlook της Fitch, το οποίο την φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό τον στόχο, κάνοντας την επόμενη αναβάθμιση της Fitch τον Ιούλιο ακόμα πιο εύκολη. 

Προκειμένου να προχωρήσει σε περαιτέρω αναβάθμιση, η Fitch έβαλε μερικούς “όρους” όπως την Τη συνέχιση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, την διατήρηση και επαύξηση της βιωσιμότητας του χρέους και την ρύθμιση των κόκκινων δανείων. 

Και στις τρεις προϋποθέσεις η χώρα δεν έχει περιθώρια απόκλισης, καθώς είναι δεδομένη η υποχρέωση της σε αυτούς τους στόχους καθώς διεκδικεί την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων που επιβλήθηκαν μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου.

Τι είναι η επενδυτική βαθμίδα;

Στην πραγματικότητα, ο όρος «επενδυτική βαθμίδα» δεν αποτελεί τίποτε άλλο από ένα όρο αποσαφήνισης και αφορά στα ομόλογα των κρατών τα οποία έχουν αξιολογηθεί από τους διεθνείς οίκους ως ομόλογα με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα, για τα οποία ο κίνδυνος αθέτησης δεν είναι υψηλός. 

Όσο χαμηλότερα βρίσκεται ένα κράτος στις βαθμίδες αξιολόγησης, τόσο μεγαλύτερος θεωρείται ότι είναι ο κίνδυνος αθέτησης του χρέους, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού να αυξάνεται, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό και «φέρνοντας πίσω» το κράτος όσον αφορά στις δυνατότητες και την ευελιξία του.

Σημειώνεται ότι η χαμηλότερη βαθμίδα της επενδυτικής κατηγορίας για την S&P θεωρείται η αξιολόγηση με ΒΒΒ, για την Moody’s η αξιολόγηση με Baa και για την Fitch με BBB. 

Η H Moody’s θα δημοσιεύσει τις δικές της στις 8 Μαΐου και τις 6 Νοεμβρίου 2020, με την τελευταία αξιολόγηση της για την χώρας να είναι στο Β1 (4 κλίμακες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα).

Η S&P έχει προγραμματισμένες αξιολογήσεις στις 24 Απριλίου και 23 Οκτωβρίου 2020, με την τελευταία αξιολόγηση της για την χώρας να είναι στο ΒΒ- (3 βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα).

Fitch, η οποία μετά την σημερινή θα προχωρήσει σε νέα δημοσίευση αξιολόγησης στις 24 Ιουλίου, έχει βαθμολογημένη τη χώρα στο ΒΒ- (3 κλίμακες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα).

Η DBRS θα ανακοινώσει τις αξιολογήσεις της στις 24 Απριλίου και 23 Οκτωβρίου 2020, με την τελευταία αξιολόγηση της για την χώρας να είναι στο ΒΒ Low (3 βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα).

Τέλος, η Scope έχει προγραμματισμένες αξιολογήσεις στις 6 Μαρτίου, 17 Ιουνίου και 4 Δεκεμβρίου 2020, με την τελευταία αξιολόγηση της για την χώρας να είναι στο ΒΒ (2 βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα).

Κλίμακες Αξιολόγησης

Οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης είναι οι Moody’s Investors Service, Standard & Poor’s (S&P) και Fitch Ratings.

Moody’s

 

Αξιολόγηση

Ερμηνεία

Αaa

Άριστης ποιότητας ομόλογα με το χαμηλότερο ποσοστό επενδυτικού κινδύνου

Αa1 / Αa3

Υψηλής ποιότητας ομόλογα με πολύ χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο

Α1 / Α3

Υψηλής ποιότητας ομόλογα με χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο

Βaa1 / Βaa3

Μεσαίας ποιότητας ομόλογα με πολύ σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο

Βa1 / Βa3

Ομόλογα που το μέλλον τους δεν μπορεί να προβλεφθεί και να εξασφαλιστούν οι αποδόσεις τους

Β1 / Β3

Ομόλογα τα οποία απέχουν από τον επιθυμητό τύπο επένδυσης

Caa1 / Caa3

Ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας με πολύ υψηλό κίνδυνο

Ca

Ομόλογα τα οποία θεωρούνται έντονα κερδοσκοπικά, μη μπορώντας να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους

 

S&P και Fitch

 

Αξιολόγηση

Ερμηνεία

ΑΑΑ

Ομόλογα με την υψηλότερη βαθμολογία. Ικανότητα ισχυρή στην πληρωμή των τόκων και στην καταβολή του αρχικού κεφαλαίου

ΑΑ+ / ΑΑ-

Ομόλογα με ισχυρή ικανότητα στην πληρωμή των τόκων και στην καταβολή του αρχικού κεφαλαίου, αλλά είναι κατά ένα μέρος πιο ευαίσθητο στις αρνητικές μεταβολές από τα ΑΑΑ

Α+ / Α-

Ομόλογα υψηλής ικανότητας πληρωμής τόκων και κεφαλαίου, αλλά πιο ευάλωτα στις συνέπειες από αλλαγές στις οικονομικές συνθήκες ή συγκυρίες

ΒΒΒ+ / ΒΒΒ-

Ομόλογα με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα

ΒΒ+ / ΒΒ-

Ομόλογα αξιόπιστα, ενέχουν όμως στοιχεία κερδοσκοπίας

Β+ / Β-

Ομόλογα πιο κερδοσκοπικά από την κατηγορία ΒΒ

CCC

Ομόλογα με έντονο κερδοσκοπικό χαρακτήρα, με κίνδυνο απώλειας τόκων και αρχικού κεφαλαίου

CC

Τα πιο κερδοσκοπικά ομόλογα με υψηλό κίνδυνο

SD

Ομόλογα που αθετούν τις συμβατικές υποχρεώσεις

D

Ομόλογα που αθετούν οποιαδήποτε πληρωμή τόκων και αρχικού κεφαλαίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ