Μπαράζ ευθυνών για το τσίρκο της Δευτέρας

Την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου πέρασε και δεν άφησε η κακοκαιρία “Ζηνοβία” προκαλώντας ένα μεγάλο πανικό σε όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αττική με την κατάσταση εκεί να έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου και σε αυτό να μην ευθύνεται ο καιρός από όσο δείχνουν όλα.

Όλα δείχνουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων αποδείχτηκε χθες ότι δεν ήταν έτοιμη για να πάρει όλο αυτό στα χέρια της με αποτέλεσμα οι οδηγοί και γενικά οι πολίτες να υποστούν τις συνέπειες του σφοδρού κρύου.

Συγκεκριμένα  διακόπηκε από το μεσημέρι η κυκλοφορία όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας προκαλώντας ένα χάος διότι οι οδηγοί έμειναν εγκλωβισμένοι για περισσότερες από πέντε ώρες εγκλωβισμένοι μέσα σε αυτή την απίστευτη κακοκαιρία.

Σαν να μην έφτανε και όλη αυτή η κατάσταση, οι αρμόδιες αρχές κατηγορούσαν η μία την άλλη για την όλη κατάσταση με αποτέλεσμα να μην ευθύνεται κανείς παρά μόνο ο καιρός. Όλο αυτό δείχνει ότι κανείς στο τέλος δεν μπορεί να “έρθει μπροστά” και να αναλάβει τις ευθύνες για την ταλαιπωρία του κόσμο και των πιθανών μεγαλύτερων προβλημάτων που θα μπορούσαν να είχαν γίνει.

Οι ευθύνες για την χθεσινή κατάσταση

Το Υπουργείο Μεταφορών ισχυρίζεται ότι την απόφαση για να κλείσει η εθνική οδός, την έλαβε η Τροχαία, μετά από εισήγηση της Νέας Οδού, της εταιρείας που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο τμήμα της εθνικής. Με την σειρά της, η Τροχαία θεωρεί υπεύθυνη τη Νέα Οδό, αλλά και την Περιφέρεια Αττικής, διότι δεν καθαρίστηκε επαρκώς το οδόστρωμα και δεν ελήφθησαν εγκαίρως μέτρα. Συνεπώς, όπως υποστηρίζει, δεν μπορούσε να επιτρέψει τη διέλευση των οχημάτων στο σημείο που έχει κλείσει ο δρόμος από το χιόνι.

Η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει πως είχε έτοιμες και αλατιέρες και γκρέιντερ, αλλά δεν είχε ενημερωθεί έγκαιρα από τη Νέα Οδό. Τέλος, η Νέα Οδός ρίχνει την ευθύνη στους μετεωρολόγους, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν ενημερώσει για την τόσο μεγάλη ένταση των καιρικών φαινομένων, αλλά και στους οδηγούς, τους οποίους κατηγορεί ότι δεν είχαν αλυσίδες, αλλά και ότι χρησιμοποιούσαν τη ΛΕΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περάσουν τα εκχιονιστικά οχήματα και τα φορτηγά με το αλάτι.

Πάντως οι οδηγοί και οι επιβάτες από την πλευρά τους δηλώνουν εξοργισμένοι για το μπάχαλο και την ταλαιπωρία και διαμαρτύρονται ότι ουδείς τους είχε ενημερώσει. Από την πλευρά του. Το σκηνικό του χάους ολοκληρώθηκε με τη συνηθισμένη διαρροή για «παρέμβαση Μητσοτάκη», ο οποίος φέρεται να ζήτησε από τους υπουργούς Μεταφορών – Υποδομών (Κωστα Αχ. Καραμανλή) και Προστασίας Πολίτη (Μιχάλη Χρυσοχοΐδη) «να βρουν ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση». 

Πολύωρη ταλαιπωρία και χάος 

Το κλείσιμο των δυο ρευμάτων της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας είχε ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ανθρώπων να μείνει εγκλωβισμένος για πολλές ώρες πάνω στο δρόμο, με τα αυτοκίνητα ακινητοποιημένα. Τα δυο ρεύματα δόθηκαν στην κυκλοφορία περίπου στις 21:00 το βράδυ, ωστόσο και πάλι η κατάσταση δεν ομαλοποιήθηκε πλήρως με τα οχήματα να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες. Κατά μήκος όλης της Εθνικής Οδού, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, υπήρξαν διάσπαρτες ουρές χιλιομέτρων και ακινητοποιημένα οχήματα με τους οδηγούς να καταγγέλλουν την ανικανότητα των αρμόδιων υπηρεσιών που «κόλησαν» σε μερικούς πόντους χιόνι. 

Χάος επικράτησε στους μεγαλύτερους οδικούς άξονες της χώρας, έπειτα από το πέρασμα της προαναγγελθείσας κακοκαιρίας για την οποία όπως αποδείχθηκε οι αρμόδιες αρχές ήταν απροετοίμαστες. Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις από τους ταλαιπωρημένους πολίτες και πολλές οι επικρίσεις στα social media για το «επιτελικό κράτος» και την «ετοιμότητά» που διαφήμιζε η κυβέρνηση. Ολα τα ΚΤΕΛ από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ακύρωσαν τα δρομολόγιά τους προς Αθήνα, ενώ οι οδηγοί τους δεν είχαν ενημέρωση για το πότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν εκ νέου. Η αστυνομία ακινητοποίησε εκατοντάδες φορτηγά και δεκάδες λεωφορεία σε διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου από Λαμία έως Τραγάνα. 

Από το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω εκτροπές κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να φέρουν αυτό το μεγάλο χάος:

  • Διακοπή κυκλοφορίας στο ύψος του Σταθμού Διοδίων Αφιδνών, στο ρεύμα προς Λαμία: Οι οδηγοί αναστρέφουν στο ρεύμα προς Αθήνα.
  • Διακοπή κυκλοφορίας στο ύψος του Σταθμού Διοδίων Θήβας, ρεύμα προς Αθήνα: Οι οδηγοί αναστρέφουν στο ρεύμα προς Λαμία.
  • Διακοπή κυκλοφορίας στον Ανισόπεδο Κόμβο «Βαθύ» ρεύμα προς Σχηματάρι: Οι οδηγοί αναστρέφουν στο ρεύμα προς Χαλκίδα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ