Τζέφρι Πάιατ: “Greece is back!”

Με εξαιρετικά κολακευτικά λόγια για την Ελλάδα εκφράστηκε στην ομιλία του στο ετήσιο Greek Economic Summit που διοργανώνει στην Αθήνα για 30η χρονιά το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Ξεκίνησε μάλιστα την ομιλία του με χαιρετισμό στα ελληνικά και μια φράση-σλόγκαν "Greece is back!", που προκάλεσε το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

"Αυτή είναι μια νέα Ελλάδα...Κι αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να προωθήσουμε για να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις στην χώρα. Από την πλευρά μου δεσμεύομαι ότι θα προσπαθήσω να προωθήσω αυτή την ατζέντα συνεργασίας για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις τόσο εδώ στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ, όπου ταξιδεύω. Θέλω να αναφέρω ότι εμείς ... διαδίδουμε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή και έτοιμη για επενδύσεις, για σημαντικές δουλειές και προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες" είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως χαίρεται ιδιαίτερα που οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης και οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι "η Ελλάδα θα επιστρέψει στις επενδυτικές βαθμίδες μέσα στους επόμενους μήνες".

Μάλιστα, εξήγησε ότι δεν θεωρεί τυχαίο πως σήμερα η Ελλάδα δανείζεται από τις διεθνείς αγορές σχεδόν πιο φθηνά από πολλές δυτικές χώρες αλλά και τις ΗΠΑ.

Χαρακτήρισε επίσης δύο φορές την Ελλάδα "οικονομικό σύμμαχο" και "πύλη για την νοτιοανατολική Ευρώπη".

Στην ομιλία του επισήμανε το τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα, ανέφερε παράδειγμα εταιρειών από τις ΗΠΑ που έχουν ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως οι Cisco, Pfizer, σε ερευνητικά κέντρα που μπορούν να εξελιχθούν σε innovation hubs σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συγκεκριμένες επενδύσεις που θα προσφέρουν θέσεις εργασίας και θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ,όπως στα Ναυπηγεία της Σύρου.

Κάνοντας μάλιστα μια ... υπέρβαση έδωσε συμβουλές για τους τομείς που θα πρέπει να επικεντρωθούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις και οι επενδυτές από τις ΗΠΑ: ενέργεια, τεχνολογία και καινοτομία, ναυτιλία και τουρισμός.

Τέλος εξέφρασε την ικανοποίηση του που η νέα κυβέρνηση προωθεί μια επιχειρηματική νοοτροπία στην Ελλάδα, προσφέροντας το κατάλληλο περιβάλλον, το αναγκαίο κλίμα αλλά και τις ευκαιρίες για επενδύσεις σε πολλούς τομείς, που αναζητούν οι ενδιαφερόμενοι από τις ΗΠΑ.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Ειδική αναφορά στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την τεράστια σημασία της για τις δύο χώρες στην παρούσα φάση. Για το συγκεκριμένο θέμα έκανε μάλιστα διευκρινιστική δήλωση μετά το τέλος της ομιλίας του στο περιθώριο της εκδήλωσης σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους.

"Θέλω να δώσω έμφαση σε ένα σημείο, που ανέφερα και είναι η κρίσιμη σημασία της πρόσκλησης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου και την φανταστική ευκαιρία που αντιπροσωπεύει να δώσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες. Είναι επίσης σημαντική για την αμερικανική δέσμευση που έχουμε δώσει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα προχωράει μπροστά οικονομικά, ειδικά όσον αφορά στις επενδύσεις, όσον αφορά στην δημιουργία θέσεων εργασίας και αντιμετώπισης της ανεργίας. Είναι νομίζω να υπογραμμίσουμε ότι η ΗΠΑ έχουμε δέσμευση στο όραμα της Ελλάδας ως κρίσιμου πόλου περιφερειακής σταθερότητας. Μια χώρα που εκτείνεται από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα κεντρικά Βαλκάνια και την Μαύρη Θάλασσα. Μια χώρα που μοιράζεται τις ίδιες αξίες με εμάς στις ΗΠΑ. Μια χώρα που μετά από μια δυσκολη δεκαετία κινείται τώρα δυναμικά μπροστά, οικονομικά και επιχειρηματικά, με ένα θετικό τρόπο, που είναι.. ευχάριστα νέα ("good news") για την ίδια την Ελλάδα και ταυτόχρονα ...ευχάριστα νέα  και για τις ΗΠΑ. "