Τζέφρι Πάιατ: “Οι ΗΠΑ δεν ενθαρρύνουν συμφωνίες και ενέργειες εκτροχιασμού της σταθερότητας στην περιοχή”

Στην κάλυψη της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της σύναψης του παράνομο μνημονίου συνεργασίας της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων και της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, προχώρησε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα στο περιθώριο του Greek Economic Summit, Τζέφρι Πάιατ, ζητώντας όμως αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία και αποφυγή δημιουργίας κλίματος έντασης.

"Καταρχήν θέλω να τονίσω ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται έναν ισχυρό ενδιαφέρον για την παραμονή της Τουρκίας στην Δύση, αγκυροβολημένη στο ΝΑΤΟ, την ΒορειοΑτλαντική Συμμαχία και την διεθνή κοινότητα.

Έχουμε κατά επανάληψη και συνεχόμενα εκφράσει την ευγνωμοσύνη μας για τα βήματα που έχει κάνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κυριολεκτικά από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης, για να διασφαλίσει ότι τα κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα ανοιχτά αλλά και να ξεκαθαρίσει από την ελληνική πλευρά ότι δεν επιθυμεί την κλιμάκωση καθώς και ότι δεν επιζητεί την δημιουργία προκλήσεων." δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης για δείξει την εξαιρετική κατανόηση και συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ ενώ συμπλήρωσε με έμφαση:" Όσον αφορά στο μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας και Λιβύης, καταρχήν δεν έχουμε δει το επίσημο κείμενο. Αυτό που έχουμε δει είναι ότι σίγουρα υπάρχει ένας εκτροχιασμός της κατάστασης σταθερότητας στην περιοχή, την οποία δεν ενθαρρύνουν οι ΗΠΑ. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ προωθούν την διαδικασία για την επιστροφή στην δημιουργία περιοχών συνεργασίας βασισμενες στο διεθνές δίκαιο. Όπως ξεκαθάρισε κι ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, αυτή είναι η πολιτική των ΗΠΑ."

Αντιθέτως, αρνήθηκε να αποκαλύψει αν οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας ή της κυβέρνησης της Λιβύης, όταν ρωτήθηκε σχετικά από Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους.