Η συμφωνία ΗΠΑ – Μεξικό “εκτινάσσει” την Wall Street

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μην επιβάλει τελικά δασμούς 5% στα μεξικανικά προϊόντα, ύστερα από την συμφωνία με την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, ενθουσίασε την Wall Street που απάντησε με άνοδο 100 μονάδων. 

Το Μεξικό από την πλευρά του υποσχέθηκε να “σφίξει” την δική του μεριά των συνόρων, κάτι που οδήγησε την αμερικανική προεδρία να μην υλοποιήσει τελικά την απειλή της και οι δεσμοί δεν θα επιβληθούν, κάτι που οδηγεί τα αμερικανικά futures να δείχνουν πως το χρηματιστήριο της Wall Street θα ανοίξει με άνοδο περίπου 100 μονάδων την σημερινή συνεδρίαση . 

Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με την προοπτική μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ,  δείχνουν το δρόμο για μια ισχυρά ανοδική εβδομάδα στο αμερικανικό ταμπλό, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, θα φτάσει τα καλύτερα επίπεδα εδώ και μήνες. 

Ταυτόχρονα η αμερικανική αγορά είδε επιβράδυνση στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα είδε μόλις 70.000 νέες θέσεις αντί των 180. 000 που ανέμενε. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες που οι νέες θέσεις εργασίας ήταν λιγότερες από 100.000. Ο λόγος που συνέβη αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές ήταν η απειλή των δασμών στα μεξικανικά προϊόντα κάτι που “κράτησε” πίσω την αγορά μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. 

Σύμφωνα με τον Jerome Powell, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η τράπεζα “παρακολουθεί στενά τις συνέπειες αυτών των εξελίξεων για τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ και, όπως πάντα, θα δράσουμε όπως αρμόζει για τη διατήρηση της ανάπτυξης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ