Κυβέρνηση και θεσμοί “στα μαχαίρια” για το κόστος των μέτρων

Η δημοσιοποίηση της τρίτης έκθεσης των θεσμών για την πορεία της χώρας στην μεταμνημονιακή εποχή, έχει φέρει τριγμούς ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς. 

Στην έκθεση της η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει λόγο για καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις, κάτι που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τις συμφωνημένες δεσμεύσεις της χώρας, ενώ σε διαμάχη ανάμεσα σε ΕΕ και κυβέρνηση έχει μετατραπεί η κοστολόγηση των μέτρων που παρουσίασε πριν λίγο καιρό ο πρωθυπουργός. 

Παράλληλα η Κομισιόν τονίζει πως υπάρχει καθυστέρηση στο ενδιάμεσο βήμα του 2019 αναφορικά με την προσέγγιση αντικειμενικών – εμπορικών αξιών (εξομοίωση το 2020), /ότι η στελέχωση του ΑΑΔΕ προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την ταχύτητα συγκέντρωσης φορολογικών εσόδων. Παράλληλα η Κομισιόν “βλέπει” αυξημένες προσλήψεις στο δημόσιο, ενώ καθυστερήσεις εκτιμώνται και στην αγορά ενέργειας. 

Όπως αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεση της “η Ελλάδα βρίσκεται σε μια σημαντική στιγμή όσον αφορά τις επιλογές πολιτικής που απαιτούνται για την επίτευξη μιας σταθερής και μόνιμης οικονομικής ανάκαμψης”, συμπληρώνει ότι έχει αρχίσει να ανακτά πρόσβαση στις αγορές και επωφελήθηκε των αναβαθμίσεων από οίκους αξιολόγησης, αλλά “οι σημαντικές συνέπειες της κρίσης παραμένουν και αντικατοπτρίζονται σε υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους, μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανεργίας”. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Κομισιόν, “η μείωση αυτών των ανισορροπιών θα απαιτήσει πολλά χρόνια σταθερής εφαρμογής των θεσμικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και του κράτους, καθώς και πολλά χρόνια οικονομικής ανάπτυξης”.

Όμως το σημείο στο οποίο έχουν υπάρξει οι περισσότερες τριβές ανάμεσα σε κυβέρνηση και Κομισιόν, είναι το κόστος των μέτρων που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό, καθώς οι δύο πλευρές έχουν διαφορετική οπτική και αξιολόγηση των μέτρων. 

Όπως εκτιμάει η ελληνική πλευρά, το πακέτο των μέτρων δεν επιβαρύνει το ΑΕΠ πάνω από 0,6% τόσο για το 2019 όσο και για το 2020. Από την απέναντι πλευρά, οι θεσμοί βλέπουν αυτή την επιβάρυνση στο 1,1% μέχρι 1,4% του ΑΕΠ για το 2019 και ανάμεσα σε 1,2% και 1,5% του ΑΕΠ για το 2020. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δανειστών, αν τα νούμερα αυτά επιβεβαιωθούν, τότε θα μιλάμε για ¨μαύρη τρύπα” στα δημοσιονομικά της χώρας, η οποία θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και 5 δισ. ευρώ. 

Το μεγάλο αγκάθι ανάμεσα στις προβλέψεις κάθε πλευράς, είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις τα έσοδα από αυτή θα είναι 0,2% του ΑΕΠ φέτος και 0,3% του ΑΕΠ το 2020. Η  έκθεση, από την πλευρά της, βλέπει “τρύπα” εσόδων, εξαιτίας ακριβώς των ρυθμίσεων, από 0,3% έως και 0,6% του ΑΕΠ φέτος, με επανάληψη του ίδιου σκηνικού το 2020. Συγκεκριμένα, αναφέρεται: “Για παράδειγμα, η διάρκεια των νέων ρυθμίσεων οφειλών είναι πολύ μεγάλη (120 μηνιαίες δόσεις) και οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν περιορισμένες μόνο προβλέψεις για να αξιολογηθεί η δυνατότητα πληρωμής των οφειλετών…”.

Αυτό σημαίνει πως η “μαύρη τρύπα” που σύμφωνα με την Κομισιόν απειλεί να τινάξει στον αέρα το συμφωνηθέν πλεόνασμα, εκτιμάται από 600 εκατ. ευρώ έως 1,2 δισ. ευρώ.

Σε συνέντευξη τύπου μετά τη δημοσίευση της τρίτης έκθεσης αξιολόγησης της Κομισιόν, που αναφέρει ότι οι προεκλογικές παροχές του Αλέξη Τσίπρα κοστίζουν περισσότερο από 1,9 δισ. ευρώ, ο Ντομπρόβσκις επισήμανε πως το πακέτο είναι δαπανηρό και πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση.

“Η δυναμική της μεταρρύθμισης επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες. Τον Μάιο η Ελλάδα υιοθέτησε σειρά φορολογικών μέτρων και ανακοίνωσε άλλα για αργότερα. Η σημερινή έκθεση επισημαίνει πως το πακέτο είναι δαπανηρό και δεν πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση πολιτικής”, τόνισε.

“Αναστέλλει ορισμένα στοιχεία σημαντικών μεταρρυθμίσεων του παλιού προγράμματος. Αυτά τα νέα μέτρα θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Είναι σημαντικό να μη χάσουμε τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια”, πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ