Κομισιόν: Η επιβράδυνση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων απειλεί τους δημοσιονομικούς στόχους

Προειδοποιητικό καμπανάκι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση της, η Ελλάδα σημείωσε μεν ικανοποιητική πρόοδο, από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, αλλά οι προσπάθειες μεταρρύθμισης της έχουν επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, δημιουργώντας κινδύνους για τους δημοσιονομικούς στόχους που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές της ευρωζώνης. 

“Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην Ελλάδα έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες και η συνέπεια ορισμένων μέτρων με δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στους Ευρωπαίους εταίρους δεν είναι εξασφαλισμένη και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους”, ανέφερε η Επιτροπή. 

Ο Βλ. Ντομπρόβσκις στη συνέντευξη Τύπου σημείωσε ότι η χώρα πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις και είναι σε διαδικασία ανάκαμψης. Ωστόσο το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ επιβράδυνε. Το πακέτο έχει κόστος και δεν προχωρά προς τη σωστή κατεύθυνση, σημείωσε. “Είναι σημαντικό να μη διαταραχθεί η πρόοδος των τελευταίων χρόνων και η έξοδος της χώρας στις αγορές. Υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για λάθη”.

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί στάθηκε στο ότι η χώρα ξεκίνησε καλά στη μεταμνημονιακή εποχή. Έγιναν πολλά από τις αρχές, σημείωσε αλλά συμπλήρωσε ότι καταγράφονται μια σειρά καθυστερήσεων σε μεταρρυθμίσεις. Σε ό,τι αφορά το πακέτο μέτρων, είπε ότι θα πρέπει να ελέγξουμε τα στοιχεία για να δούμε τα κόστη.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί ή αφεθεί να εννοηθούν μέτρα κατά της Ελλάδας, με την επιτροπή να μην θέλει να “μπει στο παιχνίδι” των εκλογών με κινήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν κάποια από τις δύο πλευρές, όμως δεν συνέβη το ίδιο και με την Ιταλία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη καμπάνα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ