Allianz: Η Ελλάδα έχει ακόμα δρόμο, αλλά τουλάχιστον είναι στον σωστό δρόμο

Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετική αναπτυξιακή τροχιά στην αρχή του 2019 μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αποδοθεί στα οικονομικά αντανακλαστικά που προέρχονται από την εγχώρια οικονομία, σύμφωνα με έκθεση της Allianz, στην οποία σημειώνει πως η Ελλάδα  κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αναμφίβολα, γράφει η Allianz, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξες έχουν βελτιωθεί αξιοσημείωτα. Ωστόσο, αυτό είναι απλώς η αρχή μιας δειλής, ακόμα, οικονομικής ανάκαμψης σε σχέση με την δεκαετή πτώση, και η Ελλάδα έχει ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά της μέχρι να ανακάμψει. Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόσφατο πισωγύρισμα στα επιτεύγματα των μεταρρυθμίσεων αποτελεί σημαντική ανησυχία.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η Allianz, τα στοιχεία του ΑΕΠ που δημοσιοποιήθηκαν χθες δείχνουν πως το δυνατό ξεκίνημα της ελληνικής οικονομίας το 2019 βασίστηκε κυρίως στα θετικά αντανακλαστικά που προήλθαν από την εγχώρια οικονομία. Η ιδιωτική κατανάλωση αναπτύχθηκε με ένα ισχνό 0,2% σε πραγματικούς όρους. Οι κεφαλαιακές δαπάνες για εργοστάσια και εξοπλισμό αυξήθηκε με ένα ισχυρό 8,1%, μετά από δυο αρνητικά τρίμηνα. Ωστόσο, η κρατική κατανάλωση μειώθηκε σημαντικά (-5,0%). Εν τω μεταξύ, το εξωτερικό εμπόριο πιθανότατα επιβάρυνε την ανάπτυξη του ΑΕΠ, λόγω της ισχυρής αύξησης των εισαγωγών (5%) ενώ οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν (-2,1%).

Αναμφίβολα η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν βελτιωθεί σημαντικά, σημειώνει η Allianz. Τα δίδυμα ελλείμματα εξαλείφθηκαν στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός είναι σε μεγάλο βαθμό ισορροπημένος. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε σε επίπεδα που είχαν σημειωθεί τελευταία φορά το 2009, με τον ρυθμό της ανεργίας – αν και εξακολουθεί να παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα – να βρίσκεται πλέον σταθερά κάτω του 20%. Η εμπιστοσύνη στο οικονομικό success story της Ελλάδας έχει αυξηθεί ταυτόχρονα με αυτές τις βελτιώσεις, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου να υποχωρεί για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το όριο του 3%.

Η Ελλάδα έχει ακόμα μακρύ δρόμο για την ανάκαμψη. Στο κάτω κάτω, σε σύγκριση με τη δεκαετία τη μεγάλης υποχώρησης η χώρα μόλις τώρα βλέπει το ξεκίνημα μιας “συνεσταλμένης” ανάκαμψης. Βραχυπρόθεσμα οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας είναι αρκετά ευνοϊκές χάρη στο μεγάλο παραγωγικό κενό και τη σημαντική χαλάρωση της οικονομίας, ειδικά σε ότι αφορά την αγορά εργασίας. Ωστόσο για να εξασφαλιστεί ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι δυνατή και διατηρήσιμη, γράφει η γερμανική τράπεζα, πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι επενδύσεις, οι οποίες είναι περίπου 70% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2009 και κοντά σε αυτά που είχαν καταγραφεί τη δεκαετία του 1960.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει, κλειδί θα είναι η εξασφάλιση πολιτικής συνέχειας και η δημιουργία ενός ευνοϊκού για τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος (χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, λιγότερα εμπόδια στις επενδύσεις). Η επιμονή στις μεταρρυθμίσεις παραμένει απολύτως αναγκαία και τα πρόσφατα πισωγυρίσματα από την κυβέρνηση αποτελούν σημαντική ανησυχία, υπό αυτό το πλαίσιο.

Οι επερχόμενες εκλογές στην πραγματικότητα προσφέρουν ένα “θετικό ρίσκο” με την αντιπολίτευση να υπόσχεται ότι θα επιδιώξει περισσότερο φιλικό προς τις επιχειρήσεις μείγμα πολιτικής, περιλαμβανομένων χαμηλότερων φόρων.

Συνολικά η Allianz περιμένει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2% το 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ