Αλ. Τσίπρας: “Δεν έχετε ξαναδεί κυβέρνηση να νομοθετεί;”

Το μεγάλο όπλο της επικοινωνίας και το χάρισμα του στον πολιτικό λόγο θέλει να εξαντλήσει ο πρωθυπουργός, προσπαθώντας να αναστρέψει λίγο το κλίμα και να αποφύγει την συντριβή στις επερχόμενες εκλογές, ενώ παράλληλα θέλει να “περάσει προς τα έξω” την εικόνα μιας κυβέρνησης που λειτουργεί κανονικά χωρίς να διαλυθεί και να αντικατασταθεί από υπηρεσιακή. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ1, η χώρα θα βαδίσει προς τις εκλογές συντεταγμένα. 

Αναφορικά με την “καταιγίδα” των τροπολογιών που αναμένεται να περάσουν από τη Βουλή τις τελευταίες ημέρες πριν κλείσει για να προσφύγουν οι πολίτες στις κάλπες, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως οι τροπολογίες που κατατίθενται στην Βουλή αυτές τις μέρες είχαν ανακοινωθεί από πριν, και θα πρέπει να συνεχιστεί το νομοθετικό έργο. Σχετικά με τους “κώδικες” που περνούν στην Βουλή τώρα, ανέφερε πως βρίσκονται σε επεξεργασία εδώ και 6 μήνες και δεν καταλαβαίνει γιατί η αντιπολίτευση αντιδρά έτσι. 

Νομοσχέδιο για την προστασία του αφορολόγητου

“Η Βουλή θα μείνει ανοιχτή μέχρι την Παρασκευή 14 Ιουνίου ίσως και το Σάββατο. Πρέπει να περάσουν τροπολογίες που αφορούν ανάγκες και ζητήματα των πολιτών” τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Δεν πρόκειται για φωτογραφικές τροπολογίες όταν μιλάμε για τους διορισμούς των καθαριστριών, ή για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης”. Παράλληλα σημείωσε πως την τελευταία μέρα λειτουργίας της Βουλής θα υπάρχει νομοσχέδιο για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, και κάλεσε την Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να την ψηφίσουν.

“Στόχος μας τώρα είναι η μεσαία τάξη”

Ο πρωθυπουργός δείχνει να θέλει να φέρει την αντιπαράθεση πέρα από πολιτικά προγράμματα, σε προσωπικό επίπεδο, καθώς εκεί πιστεύει πως υπερτερεί του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το οποίο καλεί συνεχώς σε τηλεοπτικό διάλογο, ενώ επεσήμανε πως το 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης “επιβλήθηκε από αυτούς που σήμερα παρουσιάζονται ως δήθεν λυτρωτές της”. Είπε ότι η συσσωρευμένη κόπωση και επιβάρυνση της κοινωνίας, της μεσαίας τάξης, ήρθε να εμφανιστεί στην πρώτη αναμέτρηση, τη “χαλαρή” ψήφο στις ευρωεκλογές.

Σημείωσε -εν είδει και αυτοκριτικής- ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να επωφεληθεί η μεσαία τάξη από τις επιδόσεις της οικονομίας. Πρόσθεσε ότι επί τρία χρόνια η κυβέρνηση είχε διαρκείς αντιπαραθέσεις για να επιτευχθούν νίκες στις διαπραγματεύσεις και προστατεύθηκαν οι πιο αδύναμοι. Είπε ότι δέχεται την κριτική ότι ενώ πέτυχε την προστασία των πιο αδύναμων φορολογήθηκαν περισσότερο τα αμέσως επόμενα στρώματα. Τόνισε ότι αυτό δεν είναι “αφήγημα μεσαίας τάξης”, αλλά ότι “είναι υποχρέωση μας να στραφούμε στη μεγάλη πλειοψηφία που έβαλε πλάτη στα δύσκολα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ