Αυτές είναι οι αποδοχές ενός ευρωβουλευτή!

Καθαρό μισθό που προσεγγίζει τα 7.000 ευρώ το μήνα είναι οι αποδοχές κάθε ευρωβουλευτή, με πολλά επιπλέον προνόμια και κάλυψη σειράς δαπανών για τους ίδιους και τους συνεργάτες τους.

Ειδικότερα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα με αφορμή την προσφυγή δημοσιογράφων στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν εμποδίσθηκε η πρόσβασή τους σε στοιχεία σχετικά με τις αποδοχές των ευρωβουλευτών, από τα έξοδα μετακίνησης μέχρι τα γενικά έξοδα και τις δαπάνες κοινοβουλευτικής συνδρομής, το ύψος των μισθών, των γενικών εξόδων αλλά και οι δαπάνες κοινοβουλευτικής συνδρομής των ευρωβουλευτών, κάθε ευρωβουλευτής λαμβάνει καθαρό μισθό 6.611,42 ευρώ μηνιαίως, ενώ η αποζημίωση αντιστοιχεί σε 313 ευρώ ανά ημέρα παρουσίας στο κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο για την κάλυψη εξόδων στέγασης και διατροφής.

Η δαπάνη γενικών εξόδων ανέρχεται σε 4.416 ευρώ ανά μήνα για την κάλυψη του κόστους δραστηριοτήτων στην εκλογική περιφέρεια του ευρωβουλευτή, ή κοινώς έξοδα γραφείου.

Η δαπάνη κοινοβουλευτικής συνδρομής φθάνει τα 24.526 ευρώ ανά μήνα για τις αμοιβές των συνεργατών. Δεν καταβάλλεται απευθείας στους ευρωβουλευτές.

Τα έξοδα μετακίνησης των ευρωβουλευτών αντιστοιχούν στα έξοδα μετακίνησης προς τις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο αεροπορικώς (εισιτήριο business), σιδηροδρομικώς (εισιτήριο πρώτης θέσης) ή οδικώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Επίτροποι της ΕΕ σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αμείβονται με 20.000 ευρώ περίπου το μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ