Τέρμα το διάλειμμα, τα κεφάλια μέσα για την Ιταλία

Μπορεί οι Ευρωεκλογές να ήταν μια καλή ευκαιρία για τα Ιταλικά κόμματα να μετρήσουν τις δυνάμεις τους στο εσωτερικό της χώρας, όμως τώρα που έφυγαν οι κάλπες, ήρθε η ώρα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στις σχέσεις με την Ευρώπη, το οποίο εντείνεται συνεχώς. 

Η διαμάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές για τα δημοσιονομικά κρατάει αρκετό καιρό και αναμένεται να φτάσει σε άλλη μια κορύφωση την επόμενη εβδομάδα όταν και επανεξεταστούν τα οικονομικά της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής προβλέψεις, η Ιταλία αντιμετωπίζει πρόστιμο μη συμμόρφωσης για συσσώρευση χρέους και ελλείμματα που μπορεί να φτάσει και τα 3 δισ. ευρώ, μια εξέλιξη που οδήγησε σε πτώση τις ιταλικές αγορές. 

Την πιθανότητα προστίμου επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, κάνοντας όμως παράλληλα λόγο για προσωπική του μάχη και πως θα χρησιμοποιήσει όλη του την ενέργεια για να πολεμήσει “τους παρωχημένους και άδικους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες”. 

Από τις Βρυξέλλες κανένας αξιωματούχος δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αλλά ούτε και να διαψεύσει την πιθανότητα προστίμου, ωστόσο όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκι, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την δημοσιονομική πορεία της Ιταλίας. 

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί πως η κύρωση της απόφασης της επιβολής προστίμου στην Ιταλία (ή και σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωζώνης, απαιτεί την έγκριση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ).

″Βλέπουμε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο και ότι το δημόσιο χρέος επίσης δεν μειώνεται – κάτι που ασφαλώς θα πρέπει να συμβαίνει σε μια χώρα με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ στην ΕΕ, δήλωσε ο Ντομρόφσκις. Εξήγησε ότι υπάρχουν τώρα πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι το σημερινό σχέδιο δαπανών της Ιταλίας δεν παρείχε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. 

Όπως δήλωσε ο Β. Ντομπρόφσκι, η προσέγγιση της χώρας στις δημόσιες δαπάνες είχε οδηγήσει σε “κάποιο βαθμό” χρηματοπιστωτικής αστάθειας, προκάλεσε υψηλότερα επιτόκια τόσο για κρατικούς δανεισμούς όσο και για την ευρύτερη οικονομία, υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και οδήγησε τη χώρα στον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης της ΕΕ. 

”Από αυτή την άποψη, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να επανεξετάσουμε αυτή τη δημοσιονομική πορεία, να διασφαλίσουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να διασφαλίσουμε ότι η Ιταλία θα μπορέσει να επιστρέψει σε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη”, πρόσθεσε.

Το spread του ιταλικού 10ετούς χρέους έναντι της Γερμανίας – που συχνά χρησιμοποιείται ως “δείκτης φόβου” για την Ευρώπη από τους επενδυτές – έφτασε περίπου τις 100 μονάδες βάσης από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα μέσα Μαρτίου.Από τότε έχει διευρυνθεί σε πάνω από 285 μονάδες βάσης -το χαμηλότερο σημείο τα τελευταία τρία χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ