Οι Financial Times παρουσιάζουν έξι γυναίκες που “χτίζουν το μέλλον της Ελλάδας”

Οι Financial Times σε άρθρο τους παρουσιάζουν 6 αξιόλογες Ελληνίδες, διακεκριμένες σε διαφορετικούς τομείς, από την πολιτική ως τον αθλητισμό και εξηγούν πώς, η καθεμία διαφορετικά, “χτίζει το μέλλον της Ελλάδας”.

Η πρώτη που παρουσιάζεται στο άρθρο είναι η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου. Όπως αναφέρεται, μια αναδιάρθρωση του υπουργικού συμβουλίου το 2016, την έφερε από τη θέση της συμβούλου του υπουργού Εργασίας, στην “καρέκλα” του.

Efi Axtsioglou_new

Η 34χρονη δικηγόρος εργάστηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αποκατάσταση του συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας που βρισκόταν υπό κατάρρευση μετά από χρόνια περικοπών σε συντάξεις και κοινωνικά προνόμια. Ιδιαίτερα, μετά την “ανάκαμψη” της χώρας τον περασμένο Αύγουστο από το τρίτο διεθνές σχέδιο διάσωσης, η υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει τώρα μια μερική αναστροφή των μέτρων πάνω στα οποία εργάστηκε στον προηγούμενο ρόλο της, σημειώνει η εφημερίδα.

Συνεχίζει λέγοντας ότι η Ελλάδα εξέπληξε τους πιστωτές της τον Ιανουάριο αυξάνοντας τον κατώτατο μηνιαίο μισθό κατά 11% στα 650 ευρώ. Η κ. Αχτσιόγλου απορρίπτει την κριτική ότι η κίνηση θα μπορούσε να ωθήσει τις εταιρείες να στραφούν σε χαμηλότερους μισθωτούς μερικής απασχόλησης, δείχνοντας μια πρόσφατη τάση για πρόσληψη υπαλλήλων με πλήρες ωράριο καθώς η οικονομική ανάκαμψη κερδίζει δυναμική. “Αναγνωρίζουμε το χρέος μας προς τους εργάτες αυτής της χώρας. Η αύξηση είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα προς την αναδιοργάνωση της αγοράς εργασίας “, λέει.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η συλλογική διαπραγμάτευση των μισθών συνεχίζεται και οι επιθεωρητές εργασίας έγιναν πιο δραστήριοι όσον αφορά τη διερεύνηση υποτιθέμενων παρατυπιών σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες, από όταν βρίσκεται στο “τιμόνι” του υπουργείου. Οι κυβερνητικές δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια θα τριπλασιαστούν το 2019, έτος εκλογών, σηματοδοτώντας την πρώτη πραγματική αύξηση για μια δεκαετία. Μια κυβερνητική προτεραιότητα είναι η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος για τη μείωση της παιδικής φτώχειας, η οποία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης από 20% το 2009 σε 45% το 2016, προσθέτει το άρθρο.

Η δεύτερη Ελληνίδα που απασχολεί τη βρετανική εφημερίδα είναι η Νίκη Κεραμέως. Ως σκιώδης υπουργός Παιδείας, η Νίκη Κεραμέως αναζητά τρόπους να “χαλαρώσει” τη σχέση υπουργείου – πανεπιστημίων, αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές τον Οκτώβριο.

kerameos

Η δικηγόρος, που έχει σπουδάσει στο Harvard λέει πως η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα παραμένει “εσωστρεφής σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και υπερβολικά συγκεντρωτική”. Μια 45ετής συνταγματική απαγόρευση των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα καθιστά δύσκολο τον εκσυγχρονισμό του συστήματος, προσθέτει η κ. Κεραμέως. Πριν από μια δεκαετία, μια συντηρητική κυβέρνηση επιχείρησε να ανατρέψει την απαγόρευση, αλλά απέτυχε από τις πρόσθετες κοινοβουλευτικές ψήφους που απαιτούνται για την τροποποίηση του συντάγματος, συμπληρώνει.

“Χάνουμε μια τεράστια ευκαιρία για να γίνει η Ελλάδα ένα διεθνές κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης”, λέει η Νίκη Κεραμέως. “Οι κορυφαίοι Έλληνες ακαδημαϊκοί θα έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους σε μη κρατικά πανεπιστήμια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα”.

Το αφιέρωμα των Financial Times συνεχίζεται με την επιχειρηματία στον τομέα της τεχνολογίας, Κατερίνα Πραματάρη. Η κ. Πραματάρη, επενδύτρια κεφαλαίων και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υποστηρίζει ότι τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα είναι γεμάτα με δυνητικούς επιχειρηματίες που περιμένουν κάποιον να τους ανακαλύψει.

pramatari

Η Κατερίνα Πραματάρη είναι συνέταιρος στο uni.fund, ένα ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων ύψους 30 εκατ. ευρώ, του οποίου οι υποστηρικτές περιλαμβάνουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων της ΕΕ και τους θεσμικούς επενδυτές της Ελλάδας. Μετά από 15 μήνες λειτουργίας, το uni.fund διαθέτει έναν αγωγό σχεδόν 30 επενδύσεων πρώιμου σταδίου.
Η 46χρονη λέει ότι οι εταίροι έχουν γίνει πιο αισιόδοξοι για το ελληνικό οικοσύστημα των startups από τότε που ξεκίνησε το uni.fund, κυρίως επειδή “υπάρχει τόσο κρυμμένο ταλέντο στα πανεπιστημιακά ερευνητικά τμήματα στα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε”.

H κ. Πραματάρη, όπως αναφέρεται στο άρθρο, διέκοψε την ακαδημαϊκή της καριέρα στην πληροφορική για να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή ομάδα τεχνολογίας της Procter & Gamble στη δεκαετία του 1990, αναπτύσσοντας το πρώτο λογισμικό πωλήσεων και μάρκετινγκ της ομάδας καταναλωτικών αγαθών. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα με την απογείωση της dotcom, ξεκίνησε μια startup ηλεκτρονικού επιχειρείν για να πουλήσει γρήγορα καταναλωτικά αγαθά σε απευθείας σύνδεση. “Ήταν μια καλή εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα”, λέει.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του άλματος επί κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδη, είναι η επόμενη με την οποία ασχολείται το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας. 

980_Stefanidi_01

H Κατερίνα Στεφανίδη, σημερινή Ολυμπιονίκης και πρωταθλήτρια Ευρώπης, ξεκίνησε το άλμα επί κοντώ στην ηλικία των 10 ετών. Κόρη αθλητών που αγωνίστηκαν για την Ελλάδα, κέρδισε 4 παγκόσμια ρεκόρ ηλικιακών ομάδων, πριν κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων, το 2005, σε ηλικία 15 ετών.

Η έλλειψη κυβερνητικής χρηματοδότησης για τον αθλητισμό, παρά την κληρονομιά της χώρας, συγκρατεί ταλαντούχους αθλητές σε ανώτερα επίπεδα, σύμφωνα με αθλητές και αθλήτριες, σημειώνεται στο άρθρο. Τόσο οι χορηγοί όσο και οι επαγγελματίες εκπαιδευτές είναι σπάνιοι. Ως αποτέλεσμα, λίγες ελληνικές γυναίκες αθλητές συμμετέχουν σε περισσότερους από έναν Ολυμπιακούς Αγώνες. Για κάποιο χρονικό διάστημα η Στεφανίδη έχασε τη θέλησή της, έβαλε βάρος και έπεσε από την 50αδα της παγκόσμιας κατάταξης των γυναικών.

Η απόκτηση υποτροφίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ, όπου εκπαιδεύτηκε με την ασημένια ολυμπιονίκη Toby Stevenson, της έδωσε ωστόσο πίσω το κίνητρο για τον αθλητισμό. Το 2012, το τελευταίο της έτος, κέρδισε έναν τίτλο κολεγίου των ΗΠΑ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Οι Financial Times συνεχίζουν το εγκώμιο των Ελληνίδων, αναφέροντας τη Ναντίνα Χριστοπούλου, συνιδρύτρια του δικτύου “Μέλισσα”.

christopoulou

 Περίπου 150 γυναίκες μετανάστριες και παιδιά συμμετέχουν στις καθημερινές δραστηριότητες – από μαθήματα ελληνικών και αγγλικών μέχρι μαγειρική και ζωγραφική – στο δίκτυο “Μέλισσα”, ένα κέντρο υποστήριξης σε μια γειτονιά της κεντρικής Αθήνας, μας λέει η εφημερίδα. Η Ναντίνα Χριστοπούλου, ανθρωπολόγος με διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο, ίδρυσε πριν από τέσσερα χρόνια την “Μέλισσα”, μαζί με 4 γυναίκες μετανάστριες εγκατεστημένες στην Αθήνα, καθώς εδραιωνόταν ο ρυθμός άφιξης μεταναστών από την Τουρκία.

Με χρηματοδότηση από διεθνείς και τοπικούς δωρητές, η “Μέλισσα” προσφέρει επίσης πρόγραμμα παιδικής φροντίδας, ψυχολογική υποστήριξη και υπηρεσία υποστήριξης αιτούντων άσυλο. “Είναι το πρώτο στερεό έδαφος κάτω από τα πόδια τους, ένα ασφαλές μέρος όπου μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και κοινότητα, να μοιραστούν τις ιστορίες τους, να μιλήσουν για τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους και να αρχίσουν να σκέφτονται για το μέλλον”, λέει η 47χρονη. “Δεν είμαστε μόνο ένας μεταβατικός χώρος.”

Τέλος, η εφημερίδα ασχολείται με την Πρόεδρο της οργάνωσης “Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς”, Άννα Δαμάσκου.

damaskou

Όπως εξηγεί το άρθρο, η έρευνα της Άννας Δαμάσκου για την έλλειψη καταγγελιών στην Ελλάδα, βοήθησε τον εκπαιδευμένο από το Ηνωμένο Βασίλειο εμπειρογνώμονα στον τομέα του χρηματοπιστωτικού ποινικού δικαίου και της τραπεζικής συμμόρφωσης, να στραφεί σε νέα κατεύθυνση.

Η μελέτη της για τρία μεγάλα σκάνδαλα για – μια τηλεφωνική υπόθεση στην ομάδα τηλεπικοινωνιών της ελληνικής θυγατρικής της Vodafone, κακή διαχείριση ενός έργου κατασκευής νέων υποβρυχίων για το ελληνικό ναυτικό και μια απάτη κοινωνικής ασφάλισης που διεξάγονται από υπαλλήλους του κρατικού συνταξιοδοτικού ταμείου – έδειξε ότι “ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων σε κάθε περίπτωση γνώριζε για πολύ καιρό την παράνομη δραστηριότητα, αλλά φοβόταν να το αναφέρει”, λέει.

Εν μέρει ως αποτέλεσμα του έργου της Άννας Δαμάσκου, η κυβέρνηση το 2013 ενέκρινε τον πρώτο νόμο της Ελλάδας για την προστασία των καταγγελιών, τονίζουν οι Financial Times. Τέσσερα χρόνια αργότερα, μετά την ανάληψη της προεδρίας της οργάνωσης “Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς”, κάνει εκστρατεία για να “κλείσουν οι τρύπες” στους σχετικούς νόμους.

Παρόλο που η Ελλάδα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από όλες τις χώρες της ΕΕ στον ετήσιο δείκτη διαφθοράς για την διαφθορά, η κ. Δαμάσκου πιστεύει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στη μείωση της διαφθοράς κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της χώρας, ειδικά σε τοπικό επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ