Υπέρ της φορολογικής μεταρρύθμισης τάχθηκαν οι Ελβετοί

Οι Ελβετοί ψήφισαν υπέρ της μεταρρύθμισης του συστήματος εταιρικής φορολόγησης της χώρας, μια απόφαση που σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Μπρούνο Λεμέρ, απομακρύνει την “υπαρξιακή απειλή’ για το ρόλο της χώρας ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το “πράσινο φως” που έδωσε στη μεταρρύθμιση το 66,4% των ψηφοφόρων βάζει επίσημα τέλος σε μια μακροχρόνια διαμάχη που υπήρχε για το κατά πόσο η Ελβετία έχει μετατραπεί σε “παρία” μεταξύ των χωρών με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, ή μπορεί να συμμορφωθεί με τη διεθνή νομοθεσία. “Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ θετικό νέο για τη χώρα” και μας επιτρέπει να παραμείνουμε διεθνώς ανταγωνιστικοί” δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέν Μπερσέ.

Το νέο φορολογικό καθεστώς θα αντικαταστήσει ειδικά “παραθυράκια” που απολαμβάνουν οι πολυεθνικές (αλλά που θα πρέπει η Ελβετία να τα καταργήσει), ώστε να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανονισμούς, χωρίς ωστόσο να ανεβάζει τη φορολογία σε απαγορευτικά. Μια καταψήφιση της μεταρρύθμισης θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο πολυεθνικών (όπως οι Procter & Gamble, Vitol SA and Caterpillar Inc.) από τη χώρα και την δραστηριοποίησή τους σε χώρες με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή όπως η Ιρλανδία ή η Σιγκαπούρη. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για τη χώρα, δεδομένου ότι οι πολυεθνικές καλύπτουν περίπου το ένα τέταρτο των θέσεων απασχόλησης στη χώρα καθώς και το ένα τρίτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με στατιστική μελέτη της McKinsey και της SwissHoldings.

Επιπλέον, ορισμένα καντόνια αναμένεται να λάβουν περαιτέρω μέτρα για τη φορολογία: Η Βασιλεία, έδρα των φαρμακευτικών κολοσσών Novartis και Roche, μείωσε τις εισφορές των εταιριών, κάτι που αποφάσισε και το γαλλόφωνο καντόνι του Βω. Στη Γενεύη, ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς κέντρο εμπορίας καυσίμων, οι ψηφοφόροι ενέκριναν μείωση του ονομαστικού επιτοκίου στο 13.99%. “Θα έχουμε ένα φορολογικό σύστημα συμβατό με τους κανονισμούς του ΟΟΣΑ και την ΕΕ” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ουίλι Μάουρερ. Η μεταρρύθμιση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Ακόμα και με τα μέτρα αυτά, οι φόροι που θα πληρώνουν οι πολυεθνικές αναμένεται να αυξηθούν. Σύμφωνα με τη SwissHoldings, περίπου το ένα τέταρτο των πελατών της αναμένεται να πληρώσει φόρους υψηλότερους μέχρι και 15% από αυτούς που ίσχυαν μέχρι τώρα. Και πάλι όμως στις γειτονικές Γαλλία και Γερμανία, οι φόροι θα ήταν μεγαλύτεροι. Ελβετοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα η  μεταρρύθμιση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών εσόδων κατά περίπου 2 δισ. φράγκων τον χρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ