Κτηματολόγιο: Παράταση μέχρι τις αρχές του 2020

Η κυβέρνηση έδωσε έως και έξι μήνες παράταση για την υποβολή των δικαιολογητικών κτηματογράφησης κάνοντας αποδεκτή την βουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή λίγο πριν τις εκλογές.

Να σημειωθεί ότι ήδη είχαν δοθεί παρατάσεις για τρεις μήνες, μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά σύμφωνα με τη νέα τροπολογία που πέρασε χθες δόθηκε άλλη μία παράταση όπου θα προστεθούν ακόμη έξι μήνες μετά όμως το τέλος της ήδη τρέχουσας παράτασης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η καταληκτική ημερομηνία να είναι στις αρχές του 2020 μετά το τέλος της νέας παράτασης.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Δημαράς παραδέχθηκε ότι οι ρυθμοί προσκόμισης εγγράφων στο κτηματολόγιο κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς καθώς ο μέσος όρος κτηματογράφησης είναι περίπου στο 15%. Ο ίδιος εξήγησε ότι η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στον αρμόδιο υπουργό να παρατείνει τις διαδικασίες υποβολής δικαιολογητικών έως έξι μήνες, ωστόσο, προειδοποίησε τους υπόχρεους να σπεύσουν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους καθώς το χρονικό περιθώριο πιθανότατα να μην εξαντληθεί.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως “δεδομένης της δυσκολίας των πολιτών να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δηλώσεων εγγραπτέων δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της κτηματογράφησης που διενεργείται σε όλη την Επικράτεια, με την προτεινόμενη ρύθμιση δίδεται η δυνατότητα στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να χορηγεί παράταση έως 6 μήνες, πέραν της ήδη προβλεπόμενης τρίμηνης παράτασης που χορηγείται με αποφάσεις του “Ελληνικό Κτηματολόγιο”.

Από την διάταξη προκύπτει ότι οι υπουργικές αποφάσεις παράτασης “μπορεί να έχουν αναδρομική ισχύ από τη λήξη της προηγούμενης παράταξης μέχρι τη δημοσίευσή τους”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ