Κλ. Ρέγκλινγκ: Τα μέτρα της Ελληνικής κυβέρνησης απειλούν σοβαρά τα πλεονάσματα

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ανησυχούν ότι τα πρόσφατα μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων τάξεων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσαν να απειλήσουν τον στόχο για το πλεόνασμα της χώρας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης Κλάους Ρέγκλινγκ  σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. 

Το νομοσχέδιο που πέρασε από την ελληνική βουλή την Τετάρτη και μέσα αυτό υπάρχουν φοροελαφρύνσεις και επιδόματα για τους συνταξιούχους, τα οποία όπως εκτιμάει η Ευρώπη μπορεί να είναι χρήσιμα για την κυβέρνηση εν όψη εκλογών, όμως κινδυνεύουν να “δυναμιτίσουν” τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση και να χαλαρώσει μονομερώς το πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβληθεί από τους εταίρους. 

Σύμφωνα με το πακέτο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχοι θα λάβουν εφάπαξ επίδομα, θα μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα και θα μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. 

“Ανησυχούμε για αυτό” δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ στην συνέντευξη τύπου, μετά από μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την οποία η ελληνική πλευρά ανακοίνωσε εν συντομία τα μέτρα που ελήφθησαν. 

“Η προκαταρκτική μας εκτίμηση είναι πως με αυτά τα μέτρα θα έχουμε σημαντική απόκλιση από τον στόχο για πλεονάσματα του προϋπολογισμού ο οποίος έχει συμφωνηθεί στο 3,5%, ενώ η απόκλιση μπορεί να συνεχιστεί και στο επόμενο έτος” ανέφερε ο Κλ. Ρέγκλινγκ. 

Σύμφωνα με όσα έχει συμφωνήσει η χώρα, θα πρέπει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο είναι επιπλέον της κάλυψης των οικονομικών της υποχρεώσεων για την εξυπηρέτηση των δανείων της, κατά 3,5% ετήσια μέχρι το 2022. Σύμφωνα με το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τα μέτρα δεν πρόκειται να επηρεάσουν τον στόχο του πλεονάσματος, κάτι που φυσικά δεν βρίσκει σύμφωνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κάνουν λόγο για απέλπιδες προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιστρέψει το εις βάρος της κλίμα πριν τις εκλογές. 

”Ένας πρόσθετος λόγος ανησυχίας” ανέφερε ο Κλ. Ρέγκλινγκ “είναι πως η σύνθεση του πακέτου μέτρων δεν βοηθάει την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας”.

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν εκτενώς τα μέτρα στην επόμενη συνεδρίασή τους τον Ιούνιο στο Λουξεμβούργο βάσει έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ταμείου διάσωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ