Κατρούγκαλος στο Politico: Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα στην Τουρκία

Σε συνέντευξη του στο Politico, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, είπε ότι εξακολουθεί να θεωρεί πως οι Βρυξέλλες θα πρέπει να κρατήσουν ανοιχτή την πόρτα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, το μέλλον της Τουρκίας βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την πορεία της χώρας στην αυταρχισμό και την αμφιλεγόμενη απόφαση της να προχωρήσει σε έρευνες για αέριο σε κυπριακά ύδατα.

“Είμαστε από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που εξακολουθούν να πιστεύουν σε αυτό”, δήλωσε ο Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στην έντονη προσχώρηση της Τουρκίας, ωστόσο πρόσθεσε πως «Πρέπει πρώτα να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους», υπογραμμίζοντας ότι η ένταξη εξαρτάται από την Άγκυρα που σέβεται «όχι μόνο το διεθνές δίκαιο αλλά και το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Το ζήτημα της ένταξης στην Τουρκία ήταν από την αρχή ένα αμφισβητούμενο ζήτημα για τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά έγινε ακόμη πιο αμφιλεγόμενο τα τελευταία χρόνια, καθώς ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να εδραιώσει την εξουσία του, καταργώντας την εύθραυστη δημοκρατία της Τουρκίας.

Ορισμένες χώρες όπως η Αυστρία υποστηρίζουν πως η ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει αμέσως τις ενταξιακές συνομιλίες, κάτι που εκφράζεται με κάθε τρόπο από τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος προβλέπεται να παραμείνει πρόεδρος της επιτροπής του Κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει το μεγαλύτερο μπλοκ στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Ο Μ. Βέμπερ δήλωσε επανειλημμένα ότι, ως πρόεδρος της Επιτροπής, θα παραιτηθεί από τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας σε μια συνάντηση τον Μάρτιο: «Αν γίνω πρόεδρος της Επιτροπής, τότε θα φροντίσω να τερματιστούν οι συνομιλίες με την Τουρκία για την ένταξη». 

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο, όπως επισημαίνει το Politico, καθώς για να τερματιστούν οι ενταξιακές συζητήσεις της Τουρκίας απαιτείται ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών της Ένωσης και ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία υποστηρίζουν την είσοδο της Τουρκίας στην ¨Ευρώπη, αρκεί να πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ενώ και η Νέα Δημοκρατία, η οποία ανήκει στο ΕΛΚ, δεν υποστηρίζει την ακύρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, οι προοπτικές ένταξης της Τουρκίας παραμένουν αμυδρές. Οι ενταξιακές συνομιλίες σταμάτησαν πολύ σύντομα μετά την επίσημη έναρξη τους το 2005, και η όποια πρόοδος σημειώθηκε με αργό ρυθμό. Από τα 35 κεφάλαια για την προσχώρηση, μόνο ένα έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής, και πολλά δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να συζητιούνται. Οι συνομιλίες για λήξη ή διακοπή των συνομιλιών έχουν ενταθεί από το 2016, όταν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απάντησε στο αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του με σαρωτικές αλλαγές και καταστολή προσωπικών ελευθεριών, κάτι που οδήγησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ζητήσει παύση των συνομιλιών για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. 

Η πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να αγνοήσει όλες τις συζητήσεις και το διεθνές δίκαιο και να προχωρήσει σε έρευνες για αέριο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου προκάλεσε έντονη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από την Ουάσιγκτον. 

Ο κ. Κατρούγκαλος πιστεύει ότι η κίνηση της Τουρκίας οφείλεται στη χαλάρωση της χώρας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει προωθήσει ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου όπως το Ισραήλ και την Ιορδανία. «Αισθάνονται απομονωμένοι, αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα των δικών τους επιλογών, όχι των δικών μας, θέλουμε να έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία … αλλά με βάση το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Κατρούγκαλος.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών προέτρεψε επίσης την ΕΕ να προχωρήσει με την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών για τις βαλκανικές χώρες. Ύστερα από την την συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία, η Ευρώπη αναμένεται να ανακοινώσει εάν θα αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την γειτονική χώρα, όμως αυτή η απόφαση αναμένεται να συναντήσει την αντίδραση από Ολλανδία και Γαλλία οι οποίες αντιτίθενται στην διεύρυνση. 

Ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε τις Βρυξέλλες να δώσουν μια σαφή πορεία προς την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, λέγοντας: «Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν στείλει αυτό το μήνυμα τον Ιούνιο, αυτό θα αποτελούσε πλήρη αποτυχία της στρατηγικής της να επιβάλει τις αρχές της στους Βαλκάνιους γείτονες και την δημιουργία μιας ατμόσφαιρας ελπίδας στις υποψήφιες χώρες.” Πρόσθεσε δε πως τα Σκόπια “προχώρησαν σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που ζητήθηκαν” και τόνισε πως “για την Ελλάδα η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρώπη είναι ένα κρίσιμο θέμα”. 

Τον Ιούνιο, είναι πιθανό η ΕΕ να ανακοινώσει επίσης μια απόφαση σχετικά με την ένταξη της Αλβανίας, παρόλο που οι διπλωμάτες λένε ότι μόνο η Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να πάρει το “πράσινο” φως. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ