Πυκνώνουν τα σύννεφα στην κινεζική οικονομία

Απροσδόκητη επιβράδυνση κατέγραψαν τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, εντείνοντας τις πιέσεις προς το Πεκίνο να αυξήσει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας καθώς ο εμπορικός πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες κλιμακώνεται.

Οι λιανικές πωλήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, ενισχύθηκαν μεν κατά 7,2% τον προηγούμενο μήνα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ωστόσο κατέγραψαν τον ασθενέστερο ρυθμό ανόδου από τον Μάιο του 2003. Η μέτρηση ήταν χαμηλότερη από την άνοδο κατά 8,7% που σημειώθηκε τον Μάρτιο, αλλά και τις εκτιμήσεις για αύξηση κατά 8,6%.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι καταναλωτές αρχίζουν πλέον να περιορίζουν τις δαπάνες τους και για τα καθημερινά αγαθά, όπως τα προϊόντα προσωπικής φοντίδας και τα καλλυντικά, ενώ συνεχίζουν να αποφεύγουν τα ακριβότερα προϊόντα, όπως τα αυτοκίνητα.

Περισσότερο από ό,τι αναμενόταν επιβραδύνθηκε και η βιομηχανική παραγωγή της χώρας το ίδιο διάστημα, με τον ρυθμό αύξησης να “πέφτει” στο 5,4% τον Απρίλιο από 8,5% τον Μάρτιο, που ήταν υψηλό τεσσεράμισι ετών. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 6,5%.

Η παραγωγή αυτοκινήτων εμφάνισε πτώση σχεδόν 16%, καθώς η ζήτηση εξασθένησε, με τις πωλήσεις οχημάτων του Απριλίου να υποχωρούν κατά 14,6%, καταγράφοντας τον 10ο συνεχόμενο μήνα πτώσης.

Οι εξαγωγές της Κίνας επίσης μειώθηκαν απροσδόκητα τον Απρίλιο ως απόρροια των αυξημένων δασμών από τις ΗΠΑ και την εξασθένιση της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ οι νέες παραγγελίες των εργοστασίων, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, παρέμειναν υποτονικές.

Οι μετρήσεις του Απριλίου, σύμφωνα με τους αναλυτές, καταδεικνύουν ότι η δυναμική της κινεζικής οικονομίας εξασθενεί, παρά τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί από τα ενθαρρυντικά στοιχεία του Μαρτίου ότι η οικονομία ανακτά σιγά-σιγά τον βηματισμό της και θα απαιτηθούν πλέον λιγότερα μέτρα στήριξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ