Κατά 0,4% επεκτάθηκε η γερμανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο 2019

Σε ανοδική τροχιά επέστρεψε η γερμανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους, αντλώντας ώθηση από τις αυξημένες δαπάνες των νοικοκυριών και την άνοδο του κατασκευαστικού τομέα, όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στατιστικής.

Συγκεκριμένα το ΑΕΠ στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκε κατά 0,4% το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018, ευθυγραμμιζόμενο με τις προσδοκίες των αναλυτών.

Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, η γερμανική οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,7%, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, σε συμφωνία επίσης με τις προβλέψεις της αγοράς.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Πέτερ Αλτμάιερ, δήλωσε στο Reuters ότι τα στοιχεία αποτέλεσαν την “πρώτη αχτίδα ελπίδας” μετά από δύο τρίμηνα. Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2018 η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2%, ενώ τους τελευταίους τρείς μήνες του προηγούμενου έτους παρέμεινε στάσιμη, γλιτώνοντας οριακά την είσοδό της σε ύφεση.

“Οι διεθνείς εμπορικές διαμάχες παραμένουν ανεπίλυτες. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βρούμε αποδεκτές λύσεις που θα επιτρέπουν το ελεύθερο εμπόριο, δήλωσε ο Αλτμάιερ, που επανέλαβε την έκκληση να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και της φορολογίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ