Γαλλία και Ιταλία “φρέναραν” τη βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τον Μάρτιο

Υποχώρηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, καθώς μείωση καταγράφηκε στη Γαλλία και στην Ιταλία αν και ανέκαμψε στη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, τη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.

Όπως ανακοίνωσε η Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή στις 19 χώρες που μοιράζονται το κοινό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ευθυγραμμιζόμενη με τις προσδοκίες της αγοράς, και κατά 0,6% σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο καταγράφηκε πτώση 0,1%, καθώς η Eurostat αναθεώρησε ανοδικά την πρώτη εκτίμησή της για μείωση 0,2%.

Ωστόσο, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, η μεταβολή της βιομηχανικής παρέμεινε θετική, χάρη στη σημαντική αύξηση κατά 2% που σημειώθηκε τον Ιανουάριο.

Η μείωση του Μαρτίου αποδίδεται κυρίως στην υποχώρηση κατά 1% που σημειώθηκε στην κατηγορία των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Ωστόσο, θετικό σημάδι θεωρείται η αύξηση της παραγωγή στην κατηγορία των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως τα αυτοκίνητα, κατά 0,7%.

Στα θετικά συγκαταλέγεται και η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία, η οποία ενισχύθηκε το συγκεκριμένο διάστημα κατά 0,4%, για πρώτη φορά φέτος, που όμως δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τις σημαντικές μειώσεις της παραγωγής στη Γαλλία και στην Ιταλία, τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ. Στη Γαλλία η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 1% και στην Ιταλία κατά 0,9%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ