Vodafone: Πουλά τις δραστηριότητες στη Νέα Ζηλανδία έναντι 2,23 δισ. δολαρίων

Στην πώληση των δραστηριοτήτων της στη Νέα Ζηλανδία, έναντι τιμήματος 2,23 δισ. δολαρίων, σε κοινοπραξία στην οποία μετέχουν η τοπική εταιρεία Infratil Ltd και η καναδέζικη Brookfield Asset Management, προχώρησε η Vodafone Group.

Η Vodafone Νέας Ζηλανδίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους φορείς κινητής τηλεφωνίας στη χώρα, διαθέτοντας περίπου 2 εκατ. πελάτες, σε σύνολο περίπου 700 εκατ. πελατών του ομίλου Vodafone.

Με την ολοκλήρωση της πώλησης, η Vodafone δήλωσε ότι θα συνάψει συμφωνία με τη Vodafone Νέας Ζηλανδίας που θα επιτρέπει στη δεύτερη να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα και ορισμένες υπηρεσίες του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού.

Η απόφαση της πώλησης των δραστηριοτήτων της στη Νέα Ζηλανδία εντάσσεται στη στρατηγική της Vodafone να περιορίσει την παρουσία της στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία προκειμένου να επικεντρωθεί στις δραστηριότητές της στην Ευρώπη.

Η Vodafone είχε προσπαθήσει να πουλήσει τη συγκεκριμένη θυγατρική και το 2017 στη Sky Network Television, έναντι τιμήματος 2,3 δισ. δολαρίων, αλλά τότε δεν είχε λάβει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, σύμφωνα με το Reuters. Έκτοτε η Vodafone Νέας Ζηλανδίας έχει προχωρήσει στην περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας και σε ευρύ πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με στόχο την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, ωστόσο το σχέδιο αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για αποχώρηση από την περιοχή, η Vodafone προωθεί και τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων της στην Αυστραλία με την TPG Telecom, σε μια συμφωνία ύψους 10,4 δισ. δολαρίων, την οποία όμως σταμάτησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, με τις δύο εταιρείες ωστόσο να δηλώνουν ότι θα αμφισβητήσουν την απόφαση των ρυθμιστικών αρχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ