Τα διαθέσιμα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας έχει βάλει στο “μάτι” η Άγκυρα

Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας επεξεργάζεται νομοθεσία για τη μεταφορά υποχρεωτικών αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, ύψους 40 δισ. τουρκικών λιρών (6,6 δισ. δολαρίων), στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, για να τον ενισχύσει, ανέφεραν τρεις οικονομικοί αξιωματούχοι στο Reuters.

Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό είναι πιο βαθύ από ό,τι αναμενόταν, σημειώνουν οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο και ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες.

Δεν είναι σαφές το πότε ή το εάν το νομοσχέδιο θα φτάσει στο κοινοβούλιο, αν και μία από τις πηγές υπογράμμισε ότι αυτό θα γίνει “σύντομα”.

Εάν πραγματοποιηθεί η μεταφορά, θα σηματοδοτήσει μία ακόμη ανορθόδοξη απόπειρα της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βγάλει την Τουρκία από την ύφεση και να σταθεροποιήσει τη λίρα, μετά την περσινή κρίση.

Σημειώνεται ότι η λίρα βρίσκεται και πάλι υπό πίεση τους τελευταίους δύο μήνες, κυρίως λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για τα εξαντλούμενα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας, τα οποία διαχωρίζονται από τα υποχρεωτικά αποθεματικά, που προέρχονται από τα κέρδη της κεντρικής τράπεζας και έχουν στόχο να χρησιμοποιηθούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για την αντιμετώπιση μια νομισματικής κρίσης.

Στο τέλος του 2018, τα υποχρεωτικά αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας ήταν 27,6 δισ. τουρκικές λίρες, σύμφωνα με την τράπεζα, ωστόσο όπως σημειώνει μία δεύτερη πηγή στο Reuters, τα περυσινά “υποχρεωτικά αποθεματικά” μαζί με τα φετινά, ανέρχονται σε 40 δισ. λίρες, κάτι που ανέφεραν και οι τρεις πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει περίπου 40 δισ. λίρες σε υποχρεωτικά αποθεματικά. Η μεταφορά του ποσού αυτού στον προϋπολογισμό της κεντρικής διοίκησης του 2019 θεωρείται ενδεδειγμένη. Το μέτρο αυτό στοχεύει στη βελτίωση και ενίσχυση του προϋπολογισμού”, ανέφερε η δεύτερη πηγή.

Προς το παρόν παραμένει ασαφές τι ποσό από τα αποθεματικά αυτά θα μεταφερθεί τελικά στον προϋπολογισμού και ποιες -αν υπάρξουν- νέες υποχρεώσεις θα ισχύουν για την κεντρική τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση, η μεταφορά θα είναι η δεύτερη κίνηση της Άγκυρας για άντληση κεφαλαίων από την κεντρική τράπεζα, με στόχο την ενίσχυση του προϋπολογισμού. Τον Ιανουάριο, η τράπεζα μετέφερε 37 δισ. λίρες από κέρδη στο υπουργείο Οικονομικών, τρεις μήνες νωρίτερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο.

Ωστόσο, παρά την κίνηση του Ιανουαρίου, ο προϋπολογισμός της Τουρκίας κατέγραψε έλλειμμα 36,2 δισ. τουρκικές λίρες το πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η μείωση της φορολογίας και αύξηση των κρατικών δαπανών εν όψει των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στις 31 Μαρτίου επιβάρυναν τον προϋπολογισμό. Αναμένεται δε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα φτάσει τα 80,6 δισ. λίρες μέχρι τα τέλη του έτους.

Με αφορμή την είδηση, η τουρκική λίρα κατέγραψε νέα υποχώρηση σήμερα, με την ισοτιμία της έναντι του αμερικανικού νομίσματος να διαμορφώνεται στις 6,1116 λίρες ανά δολάριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ