Με αύξηση δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων απαντά η Κίνα στον Τραμπ

Με το ίδιο νόμισμα απαντά για μια ακόμη φορά το Πεκίνο στην απόφαση Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς σε εισαγόμενα από την Κίνα προϊόντα, κλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο την εμπορική διαμάχη με την Ουάσιγκτον.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών, από την 1η Ιουνίου αυξάνονται οι δασμοί σε περισσότερα από 5.000 εισαγόμενα από τις ΗΠΑ προϊόντα, συνολικής αξίας 60 δισ. δολαρίων, από το 10% που ισχύει σήμερα στο 25%. Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες μετά τη δήλωση της κινεζικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να υποκύψει ποτέ στις πιέσεις του Αμερικανού προέδρου και μόλις λίγα 24ώρα μετά την κίνηση του Τραμπ την Παρασκευή να αυξήσει στο 25% τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα ύψους 200 δισ. δολαρίων.

Οι νέοι δασμοί του Πεκίνου στοχεύουν στο μεγαλύτερο μέρος τους την αμερικανική γεωργική βιομηχανία, η οποία ήδη ταλανίζεται από τον προηγούμενο γύρο δασμών που επέβαλαν Κίνα και ΗΠΑ στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου που κρατά εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Μεταξύ των αμερικανικών προϊόντων που θα πληγούν από την αύξηση των δασμών είναι τα φιστίκια, η ζάχαρη, το σιτάρι και τα πουλερικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ έχει απειλήσει το Πεκίνο και με νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, αξίας 300 δισ. δολαρίων, που αν πραγματοποιηθεί θα καλύψει ουσιαστικά το σύνολο των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα, κάτι που εγείρει φόβους η κινεζική κυβέρνηση να απαντήσει και πάλι, οδηγώντας τελικά τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου σε έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο.

Κι αυτό τη στιγμή που διεθνείς οργανισμοί και φορείς προειδοποιούν ότι περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ και Κίνας θα έχει ολέθριες συνέπειες για το παγκόσμιο εμπόριο, όπου ήδη ο αντίκτυπος από τις μέχρι τώρα κινήσεις των δύο πλευρών είναι ορατός, απειλώντας παράλληλα την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ