Πεκίνο: Η Κίνα δεν θα υποκύψει ποτέ στις πιέσεις των ΗΠΑ

Η Κίνα δεν θα υποκύψει ποτέ στις εξωτερικές πιέσεις ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση της χώρας, με το Πεκίνο να μην διευκρινίζει ωστόσο πώς θα απαντήσει στους αυξημένους δασμούς που επιβάλλει η Ουάσιγκτον από την Παρασκευή αλλά και στη νέα απειλή Τραμπ για δασμολόγηση όλων των κινεζικών εισαγωγών.

Η εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου κλιμακώθηκε ταχύτατα την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τις κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου ότι η Κίνα υπαναχώρησε στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων διαπραγματευτικών επαφών των δύο χωρών.

Με αφορμή την αλλαγή αυτή στη στάση του Πεκίνου, η Ουάσιγκτον έθεσε σε ισχύ από την Παρασκευή νέους αυξημένους δασμούς ύψους 25%, από 10% προηγουμένως, σε εισαγόμενα στις ΗΠΑ κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, ο Τραμπ έδωσε εντολή στον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επιβολή δασμών σε όλες τις εναπομείνασες εισαγωγές από την Κίνα, κίνηση που θα επηρεάσει επιπλέον κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας 300 δισ. δολαρίων.

Το Πεκίνο έχει δεσμευτεί ότι θα απαντήσει με το ίδιο νόμισμα στις τελευταίες κινήσεις των ΗΠΑ, ωστόσο δεν έχει ανακοινώσει ακόμη λεπτομέρειες. Ως προς αυτές, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Τύπου, περιορίστηκε να απαντήσει χρησιμοποιώντας την αμερικανική έκφραση “wait and see”.

“Έχουμε πει επανειλημμένως ότι η αύξηση των δασμών δεν θα επιλύσει κανένα πρόβλημα. Η Κίνα δεν θα υποκύψει ποτές στην εξωτερική πίεση. Έχουμε την αυτοπεποίθηση και την ικανότητα να προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, πρόσθεσε ο Γκενγκ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απειλή του Τραμπ να επιβάλει δασμούς στο σύνολο των κινεζικών εισαγωγών στις ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ