Βρετανία: Οι Συντηρητικοί της Μέι τέταρτοι σε δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές

Το νεοσύστατο κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος πρωτοστάτησε στις διαδικασίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του 2016 σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αναδεικνύεται πρώτο σε δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές, συγκεντρώνοντας μάλιστα μεγαλύτερο ποσοστό από τα παραδοσιακά δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εφημερίδας Observer, το νεοσύστατο κόμμα του Farage συγκεντρώνει το 34% των ψήφων πριν από τις ευρωεκλογές της 23ης Μαΐου, τις οποίες αναγκάστηκε να διενεργήσει η Βρετανία καθώς δεν κατάφερε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως αναμενόταν τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Reuters.

Η δημοσκόπηση τοποθετεί τους Εργατικούς στη δεύτερη θέση με ποσοστό 21%, ενώ ακολουθούν οι φιλοευρωπαίοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που επιδιώκουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανατροπή του Brexit με 12%. Το Συντηρητικό κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 11%.

Τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της Βρετανίας, Συντηρητικοί και Εργατικοί, υπέστησαν, εξάλλου, ισχυρό πλήγμα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, με τους ψηφοφόρους να εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το Brexit.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, στο πρώην κόμμα UKIP του οποίου χρεώνεται από πολλούς η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του 2016 σχετικά με τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, προχώρησε στη σύσταση νέου κόμματος τον Απρίλιο, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να διαχειριστεί τη διαδικασία του Brexit, κατηγορώντας παράλληλα τους αντιπάλους του ότι προδίδουν την ψήφο των Βρετανών το 2016.

Υπενθυμίζεται ότι η αποχώρηση της Βρετανίας είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 29 Μαρτίου αλλά αναβλήθηκε αφού το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε τρεις φορές τη συμφωνία αποχώρησης την οποία είναι διαπραγματευτεί η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

Πλέον, η Βρετανία αναμένεται να εγκαταλείψει το μπλοκ τον Οκτώβριο, αλλά το κοινοβούλιο της χώρας εξακολουθεί να διχάζεται σχετικά με τους όρους της αποχώρησης, με αποτέλεσμα να παραμένει ασαφές ακόμη το πώς ή αν αυτό θα συμβεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ