Εκροές άνω των 20 δισ. δολαρίων από τις μετοχές προκάλεσε η νέα κόντρα ΗΠΑ-Κίνας

Πάνω από 20 δισ. δολάρια τράβηξαν οι επενδυτές από τις παγκόσμιες αγορές μετοχών την τελευταία εβδομάδα, ως απόρροια της νέας έντασης στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας, ένδειξη που καταδεικνύει τον αντίκτυπο που έχουν οι εμπορικές εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, οι εκροές από τις αγορές μετοχών την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 8 Μαΐου ξεπέρασαν παγκοσμίως τα 20,5 δισ. δολάρια και είναι οι τρίτες υψηλότερες μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους.

Τη φυγή κεφαλαίων προκάλεσε η απειλή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, την Κυριακή για αύξηση των δασμών που επιβάλλονται στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, κάτι που τελικά τέθηκε σε ισχύ σήμερα Παρασκευή, μετά την υπαναχώρηση -όπως υποστήριξε- της Κίνας σε δεσμεύσεις που είχε αναλάβει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των δύο χωρών για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας.

Οι εκροές από την αγορά μετοχών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch ανήλθαν στα 14 δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό από τις 30 Ιανουαρίου. Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχικών αξιών οι εκροές έφτασαν τα 2,5 δισ. δολάρια, ενώ 1,3 δισ. δολάρια έφυγαν από τις αγορές των αναδυόμενων αγορών.

Μετά και την πρόσφατη αυτή φυγή κεφαλαίων, οι συνολικές εκροές που έχουν υποστεί οι αγορές μετοχών από την αρχή του έτους ανέρχονται στο ποσό των 116 δισ. δολαρίων και βρίσκονται πλέον σε πορεία να καταγράψουν τη χειρότερη χρονιά από το 2016.

Αντίθετα, τα ομόλογα, που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αναταράξεων στις αγορές, κατέγραψαν την 18η συνεχή εβδομάδα εισροών, συγκεντρώνοντας ποσό 7,3 δισ. δολαρίων μόνο την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ