Προς αναβολή η νέα έκδοση ομολόγου

Στον “πάγο” φαίνεται να μπαίνουν τα σχέδια της κυβέρνησης για νέα έξοδο στις αγορές, με την έκδοση επταετούς ομολόγου το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά τις πιέσεις που δέχονται τις τελευταίες ημέρες τα ελληνικά ομόλογα.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η άνοδος που σημειώνουν οι αποδόσεις του δεκαετούς και του πενταετούς ομολόγου, ανατρέπουν τον μέχρι πρότινος σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι στο ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού για το τρέχον έτος είναι θέσει στόχο την συγκέντρωση 7 δισ. ευρώ, έχοντας ήδη αντλήσει κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ με τις δύο προηγούμενες εκδόσεις.

Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με την αντίδραση των αγορών στις εξαγγελίες Τσίπρα, που φαίνεται να προκάλεσαν ανησυχία στους επενδυτές αλλά και στους θεσμούς, παρότι προς ώρας οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων είναι συγκρατημένες εν αναμονή των ευρωεκλογών.

Δεν φαίνεται, ωστόσο, να ισχύει το ίδιο για το ΔΝΤ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου για την Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, ο οποίος μιλώντας εχθές σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου άφησε αιχμές για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Όπως τόνισε, η Ελλάδα θα πρέπει να απελευθερώσει δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσει σε μειώσεις, κάτι που απαιτεί να διευρυνθεί η φορολογική βάση, αλλά πρόσθεσε ότι δυστυχώς η πολιτική κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση.

Το όλο κλίμα φαίνεται να επιβαρύνει περαιτέρω η αναταραχή που επικρατεί και στις διεθνείς αγορές, στον απόηχο της νέας ρήξης που διαφαίνεται στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας με φόντο το εμπόριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ