Δάνεια ύψους 142 εκατ. δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα στη Σερβία

Στην υπογραφή τριών νέων δανειακών συμβάσεων με την Παγκόσμια Τράπεζα, συνολικού ύψους 142 εκατ. δολαρίων, προχώρησε η Σερβία, για τη χρηματοδότηση έργων που αποσκοπούν στη υποστήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της σερβικής οικονομίας.

Τη σύναψη των νέων αυτών δανειακών συμβάσεων ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Σίνισα Μάλι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την τελετή υπογραφής που πραγματοποιήθηκε εχθές στο Βελιγράδι

“Το ποσό είναι μεγάλο, αλλά οι όροι είναι πολύ ευνοϊκοί”, δήλωσε ο Μάλι σχετικά με τις νέες αυτές δανειακές συμβάσεις, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους των δανείων.

Όπως δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Οικονομικών, η πρώτη σύμβαση αφορά τη χρηματοδότηση εκσυγχρονισμού της φορολογικής διοίκησης, η δεύτερη τη βελτίωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η τρίτη έργα ενίσχυσης της διασυνοριακής συνεργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο Σίνισα Μάλι, η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης προβλέπει την πλήρη αυτοματοποίηση των διαδικασιών, έργο που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου διμήνου. Μέρος του δανείου θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την εγκατάσταση λογισμικού που θα επιτρέπει την επιστροφή ΦΠΑ μέσα στην ίδια μέρα και όχι εντός 45 ημερών ή και περισσότερο που ισχύει σήμερα, κάτι που όπως τόνισε ο Μάλι αποτελεί βασικό αίτημα των σερβικών επιχειρήσεων. Το νέο αυτό σύστημα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2021.

Το δεύτερο δάνειο, σύμφωνα με τον Σέρβο υπουργό Οικονομικών, ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση έργων υποστήριξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με στόχο να καταστούν ηλεκτρονικά διαθέσιμες όσο το δυνατόν περισσότερες διοικητικές υπηρεσίες, με απώτερη επιδίωξη τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Τέλος, το τρίτο δάνειο θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας και του εμπορίου, μέσω της πλήρους αυτοματοποίησης των εργασιών των τελωνείων, έργο που θα αυξήσει τη διαφάνεια και την ταχύτητα μετακίνησης ανθρώπων και υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ