Τόσα θα πάρουν οι συνταξιούχοι για 13η σύνταξη, επιδοτούνται και οι εισφορές νέων εργαζομένων

Αναλυτική παρουσίαση του τρόπου υπολογισμού της 13ης σύνταξης έγινε από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου του πρωθυπουργού, μέτρο που όπως η ίδια υποστήριξε έχει μόνιμο χαρακτήρα και προστίθεται στα εισοδήματα των συνταξιούχων και τα αυξάνει σε σταθερή βάση.

“Αυτή η πρωτοβουλία ολοκληρώνει μία συνολική προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2015, προκειμένου να στηρίξουμε τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους και να αντιστρέψουμε την εικόνα κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος, που μας παραδόθηκε” σχολίασε μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας.

Όπως είπε, η χορήγηση της 13ης σύνταξης αφορά όλους τους συνταξιούχους της χώρας (ωφελούμενοι 2.523.038 συνταξιούχοι) και θα έχει αναδιανεμητική αρχιτεκτονική.

Συγκεκριμένα:

Κύρια σύνταξη Ποσοστό 13ης σύνταξης

έως 500 ευρώ 100%

501 ευρώ-600 ευρώ 70%

601 ευρώ-1.000 ευρώ 50%

Άνω των 1.000 ευρώ 30% 

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ανακοινώθηκε και η επιδότηση εισφορών νέων εργαζομένων πλήρους απασχόλησης.

Για τους εργαζόμενους κάτω των 25, προβλέπεται:

  • Επιδότηση 80% των εισφορών του εργαζομένου και του εργοδότη.
  • Μείωση της εισφοράς του εργοδότη από 6,67% στο 2,66%.
  • Μείωση της εισφοράς του εργαζομένου από 6,67% στο 1,34%.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το μέτρο θα ωφελήσει περίπου 140.000 εργαζόμενους.

Για τους εργαζόμενους 25-29, προβλέπεται:

  • Επιδότηση 25% των εισφορών του εργαζομένου και του εργοδότη.
  • Μείωση της εισφοράς του εργοδότη από 13,33% στο 10%.
  • Μείωση της εισφοράς του εργαζομένου από 6,67% στο 5%.
  • Μέτρο που θα ωφελήσει περίπου 180.000 εργαζόμενους.

Ερωτηθείσα σχετικά και μιλώντας για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, είπε ότι αυτή η αύξηση συνοδεύτηκε από μια έκρηξη νέων θέσεων εργασίας και διαψεύστηκε παράλληλα η προσέγγιση περί εσωτερικής υποτίμησης που έλεγε ότι η συρρίκνωση των μισθών θα ενίσχυε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της οικονομίας.

Είπε επίσης σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα θα ακολουθηθεί κανονικά η διαδικασία και για το 2020 και πως όμως πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι, εφόσον επουλωθούν οι πληγές της κρίσης με μια κυβέρνηση που έχει αυτό το προοδευτικό πρόσημο, εν συνεχεία σε συνθήκες κανονικότητας αυτό το ζήτημα του καθορισμού του κατώτατου μισθού θα πρέπει να επιστρέψει στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους και να καθορίζεται με εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Σημείωσε ότι πραγματικό μέτρο ενίσχυσης μισθού είναι αυτό που παρουσίασε ο πρωθυπουργός (σ.σ. επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό  80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25% εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης). Υπογράμμισε δε ότι αυτό το μέτρο αυξάνει αυτόματα τον καθαρό μισθό του εργαζόμενου και δημιουργεί κίνητρο για προσλήψεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ