Reuters: Δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι τα μέτρα του Τσίπρα έχουν εγκριθεί από τους δανειστές

Υπό τον τίτλο “Καθώς οι εκλογές πλησιάζουν, η Ελλάδα ανακοινώνει μέτρα ανακούφισης” το διεθνές πρακτορείο Reuters κάνει εκτενή αναφορά στα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο, βάζοντας όμως μια ανησυχητική παράμετρο. Το πρακτορείο τονίζει την σειρά φορολογικών περικοπών και μέτρων ανακούφισης, όπως τα χαρακτηρίζει, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. 

Η Ελλάδα βγήκε από το τρίτο διεθνές σχέδιο διάσωσης τον Αύγουστο του περασμένου έτους και υπερέβη τους δημοσιονομικούς στόχους που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς δανειστές της, δίνοντας στην κυβέρνηση περιθώριο να προχωρήσει με τα ενημερωτικά δελτία σε ένα έτος εκλογών, αναφέρει το πρακτορείο. “Ήρθε η ώρα να αποκατασταθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού”, ανέφερε ο Τσίπρας σε κοινή ενημέρωση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και άλλους υπουργούς. 

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ την περίοδο 2019-21. Περιλαμβάνουν μια μόνιμη παροχή για τους συνταξιούχους, οι οποίοι είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται στο ανώτατο σημείο της κρίσης χρέους της Ελλάδας το 2012. Ο φόρος προστιθέμενης αξίας στα εστιατόρια θα μειωθεί στο 13% από 24%, ενώ ο μειωμένος ΦΠΑ θα μειωθεί στο 11% τοις εκατό. Η κυβέρνηση θα εξαλείψει επίσης τον λεγόμενο «φόρο αλληλεγγύης» στα ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και θα τον μειώσει για όλα τα άλλα εισοδήματα από το επόμενο έτος. Το οικονομικό επιτελείο, επιθυμεί επίσης να μειώσει το εταιρικό φόρο στο 25% έως το 2021 από 28%. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αντιμετωπίζει ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή την Παρασκευή, δήλωσε ότι τα νέα μέτρα δεν αναμένεται να θέσουν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της χώρας ή τους ετήσιους στόχους, όπως δηλώνει το Reuters.

Όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν οι δανειστές της χώρας, οι οποίοι ξεκίνησαν αξιολόγηση της προόδου της Ελλάδας αυτή την εβδομάδα, είχαν εγκρίνει αυτά τα μέτρα. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να παρέχει πρωτογενή πλεόνασμα, εξαιρουμένης της εξυπηρέτησης του χρέους, ύψους 3,5% έως το 2022. Το υπερπλεόνασμα αυτής της χρονιάς έχει ανέλθει σε 1,14 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού ο οποίος προσέθεσε ότι η χώρα διαθέτει ένα μαξιλάρι ρευστότητας ύψους 31 δισ. ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες, ποσό 5,5 δισ. ευρώ θα κατατεθεί σε έναν ειδικό «εγγυητικό» λογαριασμό, ο οποίος θα χρησιμεύσει ως εγγύηση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους έως το 2022 και τις υποχρεώσεις χρέους, βάσει αυτών που ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

“Υποσχεθήκαμε 3,5% πλεόνασμα και θα το πετύχουμε” πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, “το εγγυούμαστε”. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ