Telegraph: Νέο δημοψήφισμα για το Brexit εξετάζει η Μέι

Σχέδιο για τη διενέργεια ενός νέου δημοψηφίσματος για το Brexit, σε περίπτωση που αναγκαστεί από το κοινοβούλιο να προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία, έχει καταρτίσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph.

Η Μέι ελπίζει να βρει έναν τρόπο για να αποσπάσει από το κοινοβούλιο την έγκριση ενός σχεδίου για το Brexit χωρίς να υπάρξει ένα ακόμα δημοψήφισμα, αλλά οι συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα για μια συμβιβαστική στρατηγική εξόδου δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε κάποια συμφωνία, όπως αναφέρει το Reuters.

Όπως τονίζει το πρακτορείο, επικαλούμενο τη δημοσίευμα της Telegraph, η Τερέζα Μέι είχε συνομιλίες με αξιωματούχους και υπουργούς για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος που θα έδινε στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της αποχώρησης από την ΕΕ με μια συμφωνία, της αποχώρησης χωρίς συμφωνία και της μη αποχώρησης από την Ένωση.

Το δημοσίευμα επικαλείται ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, οι οποίες δήλωσαν ότι το σχέδιο για το νέο δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν οι συνομιλίες με το Εργατικό Κόμμα αποτύχουν και η πλειοψηφία του κοινοβουλίου ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής ενός ακόμα δημοψηφίσματος. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την Telegraph, πηγή από το γραφείο της Μέι αρνήθηκε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση για να συζητηθεί το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι το δημοψήφισμα του 2016 για την αποχώρηση από το μπλοκ, οπότε το 52% των Βρετανών είχε ταχθεί υπέρ του Βrexit και το 48% κατά, συνεχίζει να διχάζει τη χώρα και να παραλύει το πολιτικό σύστημα. Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι ζήτησε παράταση της ημερομηνίας εξόδου, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου, και πλέον υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με το πώς, το πότε αλλά ακόμα και το εάν η Βρετανία θα εγκαταλείψει τελικά την ΕΕ.

Η Τερέζα Μέι έχει ταχθεί δημοσίως κατά της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, ενώ έχει δηλώσει ότι εάν οι συνομιλίες με το Εργατικό Κόμμα αποτύχουν, το κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει επί σειράς επιλογών για την άρση του αδιεξόδου, αλλά αυτές οι επιλογές δεν έχουν ακόμα καθοριστεί.

Οι συνομιλίες με το Εργατικό Κόμμα, το οποίο έχει δεσμευθεί να υποστηρίξει υπό όρους ένα δεύτερο δημοψήφισμα, αναμένεται να συνεχιστούν αύριο, με τους υπουργούς της Μέι τις τελευταίες ημέρες προεξοφλούν την επίτευξη μιας γρήγορης συμφωνία.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες που διέρρευσαν για έναν πιθανόν συμβιβασμό έχουν εξοργίσει τους διαπραγματευτές του Εργατικού Κόμματος, ενώ βουλευτές και από τις δύο πλευρές έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μια διακομματική συμφωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ