Ξεκινούν οι επαφές με τους θεσμούς για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Στις 2 το μεσημέρι ξεκινούν οι διαβουλεύσεις του κυβερνητικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Οι συζητήσεις θα διαρκέσουν κάτι λιγότερο από τρεις ημέρες, αφού πρόκειται να ολοκληρωθούν την Τετάρτη, οπότε και αναμένεται μια σύντομη ανακοίνωση από την πλευρά των θεσμών σχετικά με τα αποτελέσματα των επαφών της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Στο τραπέζι των συζητήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να βρεθεί, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις που παρουσίασε εχθές η κυβέρνηση και πρόκειται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Δεδομένου ότι οι θεσμοί εξαρχής είχαν εκφράσει τις ενστάσεις τους σχετικά με το θέμα, επισημαίνοντας ότι μπορεί να πλήξει την “κουλτούρα πληρωμών”, αναμένεται με ενδιαφέρον η “αντίδρασή” τους στη σπουδή της κυβέρνησης να ανακοινώσει τις ρυθμίσεις μία μόλις ημέρα πριν την έναρξη των επαφών με τα κλιμάκια, ενδεχομένως (και) για να προλάβει τυχόν αντιρρήσεις.

Μέρος των συζητήσεων αναμένεται να αποτελέσει και το νέο πακέτο θετικών μέτρων που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση και αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες, αξιοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργηθεί.

Αντικείμενο των διαβουλεύσεων θα αποτελέσουν, επίσης, η δέσμευση της κυβέρνησης για τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, οι καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και οι εκκρεμότητες σχετικά με το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, τη δευτερογενή νομοθεσία και την πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.

Τα κλιμάκια των θεσμών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα την Τετάρτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ