Αυξάνει την πίεση στην Κίνα ο Τραμπ απειλώντας με νέα αύξηση των δασμών

Εντείνει τις πιέσεις προς την Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόνταλντ Τραμπ, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από το Πεκίνο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων των δύο χωρών για την επίτευξη μια συνολικής εμπορικής συμφωνίας, ανακοινώνοντας αυξήσεις στους δασμούς εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων και προαναγγέλλοντας πρόσθετους δασμούς σε νέα προϊόντα.

Πρόκειται για μια κίνηση που σηματοδοτεί στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, οπότε ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες επενδυτών και αναλυτών διεθνώς για την εξέλιξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή θα αυξηθούν οι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. ευρώ στο 25%, από 10% που είναι σήμερα, ενώ πρόσθεσε ότι σκοπεύει να επιβάλλει δασμούς επίσης 25% σε πρόσθετα κινεζικά αγαθά συνολικής αξίας 325 δισ. δολαρίων, καλύπτοντας πλέον ουσιαστικά το σύνολο των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα.

Η κίνηση αυτή του Τραμπ αποδίδεται στη στροφή που φέρεται να έχει κάνει η Κίνα, η οποία σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους θέλει να επαναδιαπραγματευτεί κάποιες από τις δεσμεύσεις στις οποίες είχε συμφωνήσει.

Οι διαπραγματεύσεις για τη “συμφωνία εμπορίου με την Κίνα συνεχίζονται, αλλά πολύ αργά, καθώς προσπαθούν να επαναδιαπραγματευθούν. Όχι”, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά τις δηλώσεις Τραμπ, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, το Πεκίνο φαίνεται να εξετάζει την ακύρωση των διαπραγματεύσεων που είχαν προγραμματιστεί αυτήν την εβδομάδα, εξέλιξη που είχε εγείρει ελπίδες ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στη σύναψη συμφωνίας, με το Πεκίνο όμως προς το παρόν να μην επιβεβαιώνει.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τελευταίες εξελίξεις εγείρουν το ερώτημα εάν πρόκειται για μια ακόμη τακτική διαπραγμάτευσης του Αμερικανού προέδρου ή αν ο Τραμπ έχει όντως αποφασίσει να προχωρήσει σε δραστική αύξηση των δασμών, κάτι που θα μπορούσε να θέσει πραγματικά σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση Τραμπ οδήγησε σε βουτιά τις χρηματιστηριακές αγορές και τις τιμές του πετρελαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ