Alpha Bank: Πώς μπορεί να ενισχυθεί η μεσαία τάξη

Τις προϋποθέσεις εκείνες που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του μεγέθους της μεσαίας τάξης και στη μείωση του ποσοστού του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, αναλύει στο εβδομαδιαίο δελτίο της για την οικονομία η Alpha Bank.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η τράπεζα, η οικονομική κρίση από την οποία διήλθε η χώρα άφησε ορατό το αποτύπωμά της και στη μεσαία τάξη, το επίπεδο διαβίωσης της οποίας συνιστά κρίσιμο μέγεθος αφού αποτελεί σημαντικό στοιχείο μιας εύρυθμης οικονομίας και μιας κοινωνίας που χαρακτηρίζεται από συνοχή.

Κι αυτό γιατί η μεσαία τάξη συμβάλλει σημαντικά στην κατανάλωση, στηρίζει σημαντικό μέρος των επενδύσεων στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της αγοράς ακινήτων, ενισχύει την παραγωγικότητα, ενώ υποστηρίζει και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μέσω της πληρωμής φόρων. Επιπλέον, σε κοινωνικό επίπεδο έχει παρατηρηθεί ότι η ισχυρή μεσαία τάξη συνδέεται με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, την πολιτική σταθερότητα και τα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την τράπεζα είναι αναγκαία η ενίσχυση της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα, ούτως ώστε να προσεγγίσει τουλάχιστον το μέσο επίπεδο των χωρών του ΟΟΣΑ. Σημειώνεται ότι στη ώρα μας το ποσοστό του πληθυσμού που ανήκει στη μεσαία τάξη ανέρχεται στο 57,1%, έναντι 61,6% κατά μέσο όρο στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, το οποίο μάλιστα έχει μειωθεί κατά περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 (64%).

Για να γίνει αυτό, όπως αναφέρει η Alpha Bank, απαιτείται η αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων στην αγορά εργασίας και ειδικότερα των ζητημάτων της υψηλής ανεργίας των νέων, του σταθερά υψηλού ποσοστού των μακροχρόνια ανέργων στη χώρα και της ενίσχυσης των θέσεων πλήρους απασχόλησης και υψηλής εξειδίκευσης (και αμοιβής) έναντι των θέσεων μερικής απασχόλησης.

Ειδικότερα, η τράπεζα εστιάζει σε πέντε προϋποθέσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του μεγέθους της μεσαίας τάξης και στη μείωση του ποσοστού του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας:

– Πρώτον, για το σκοπό αυτό απαιτείται η ορθότερη και δικαιότερη κατανομή των κοινωνικών δαπανών, προϋπόθεση η οποία -όπως σημειώνει- είναι αμφίβολο ότι ικανοποιείται στην Ελλάδα.

– Δεύτερον, όπως προτείνεται από τον ΟΟΣΑ, είναι απαραίτητη η ανοικοδόμηση κατοικιών οι οποίες θα υποστηρίζονται από τα μελλοντικά εισοδήματα (affordability).

– Τρίτον, είναι σημαντική η ενεργός υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, μέσα από την παροχή ισχυρών φορολογικών και λοιπών κινήτρων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αντιστροφή του φαινομένου της διαρροής ανθρωπίνου κεφαλαίου (brain drain). Στο σημείο αυτό, επισημαίνει τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τραπεζική χρηματοδότηση στις νέες και καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

– Τέταρτον, απαιτείται ο σχεδιασμός μιας μακρόπνοης και αποτελεσματικής πολιτικής ανάπτυξης δεξιοτήτων των μακροχρόνια ανέργων, μέσα από προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και η προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στις ψηφιακές δεξιότητες οι οποίες θα καλύπτουν τις ανάγκες του σύγχρονου επιχειρείν.

– Πέμπτο, η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην εργασία είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να ενισχυθούν τα κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσω της αύξησης των επενδυτικών δαπανών. Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζονται και οι χαμηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες, σύμφωνα με την Alpha Bank.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ