Αλλαγή κλίματος με νέο πακέτο θετικών μέτρων επιχειρεί η κυβέρνηση

Στο νέο πακέτο θετικών μέτρων που προωθείται ποντάρει η κυβέρνηση για την αλλαγή του κλίματος εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων που θα πραγματοποιηθούν φέτος, με αιχμή του δόρατος να αποτελούν η μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου και οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

Αυτό καταδεικνύουν άλλωστε τόσο οι δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, το τελευταίο διάστημα, όσο και οι τοποθετήσεις άλλων κυβερνητικών στελεχών, με πιο πρόσφατη αυτή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου σε ομιλία του στα Ιωάννινα, όπου σημείωσε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη της μεσαίας τάξης, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι τα μεσαία στρώματα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τη ΝΔ. “Εδώ είναι και η διαφορά με την αντιπολίτευση του κ. Μητσοτάκη. Ψηφίστε μας, θα χτίσουμε την αξιοπιστία μας για ένα δυο χρόνια, λέει, και μετά θα διαπραγματευτούμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και θα δείτε πόσο θα βοηθήσουμε τα μεσαία στρώματα. Η διαφορά μας είναι πως εμείς χτίσαμε την αξιοπιστία μας και τώρα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σημαντικά μέτρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το “δικαίωμα” για τη λήψη των νέων θετικών μέτρων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δίνει η μεγάλη υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα για μια ακόμα χρονιά.

Η αρχή, λοιπόν, όπως προαναφέρθηκε αναμένεται να γίνει με την κατάθεση του νομοσχεδίου με τις δύο ρυθμίσεις των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς την εφορία, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τη Δευτέρα.

Ψηλά στη λίστα των νέων μέτρων που θέλει να περάσει η κυβέρνηση βρίσκεται και η μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου, κάτι που είχε επισημάνει με έμφαση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξή του τον προηγούμενο μήνα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “όσο ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κυβέρνηση δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολόγητου”. Υπενθυμίζεται ότι με βάση νόμο που έχει ψηφιστεί το 2017, το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί από τα 8.636 ευρώ, στα 5.600 ευρώ το 2020.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προκειμένου η κυβέρνηση να πείσει τους θεσμούς για τη μη εφαρμογή του μέτρου θα επικαλεστεί πέρα από τον δημοσιονομικό χώρο που έχει ήδη εξασφαλίσει, και τις εκτιμήσεις ότι θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη μέσω αύξησης της ζήτησης. Όπως αναφέρουν εξάλλου, μόνο από την αύξηση του κατώτατου μισθού υπολογίζεται ότι θα έχουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%.

Πέραν αυτών, βέβαια, στο πακέτο που προωθεί η κυβέρνηση περιλαμβάνονται και άλλα θετικά μέτρα. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ (είτε με μείωση του κανονικού συντελεστή 24% είτε με μετατάξεις από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή), η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ, όπως και η επαναφορά της έκπτωσης για την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου.

Τα μέτρα αυτά, μάλιστα, αναμένεται να συζητηθούν και με τα κλιμάκια των θεσμών που επιστρέφουν στην Αθήνα από Δευτέρα για την τρίτη αξιολόγηση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ