“Ναι” στο αίτημα της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ

Παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση στον ESM και στο Euro Working Group η πρόταση που είχε αποσταλεί την προηγούμενη εβδομάδα για πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων του ΔΝΤ, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, κανένα από τα κράτη-μέλη δεν εξέφρασε αντιρρήσεις, παρότι τους δόθηκε αυτή η δυνατότητα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα αρχίσει η διαδικασία, όπως έγινε και με τις περιπτώσεις της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας κα της Κύπρου, ώστε να προχωρήσει η αποπληρωμή.

Σημειώνεται ότι η πρόωρη αποπληρωμή αφορά σε περίπου 3,7 δισ. ευρώ, που είναι το “ακριβό” κομμάτι του συνολικού δανείου από το ΔΝΤ, καθώς έχει επιτόκιο 5,13% (είναι δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020). Από την κίνηση αυτή, το όφελος ανέρχεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το συμβούλιο των διευθυντών του EFSF έδωσε σήμερα το “πράσινο φως” για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία επίσης αναφέρεται πως αποφασίστηκε να επιστραφούν στη χώρα τα 103 εκατ. ευρώ που πλήρωσε την περίοδο 1 Ιανουαρίου – 17 Ιουνίου 2018 για την “επιτάχυνση” του επιτοκίου δανείων που έλαβε.

Παράλληλα, το συμβούλιο επίσης αποφάσισε ότι για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2018 και 17 Ιουνίου 2019 θα μειωθεί στο 0% το 2% της επιτάχυνσης του περιθωρίου το οποίο θα έπρεπε να επιβληθεί κανονικά για συγκεκριμένα δάνεια του EFSF. Αυτό θα προσφέρει στην χώρα εξοικονόμηση 226 εκατομμυρίων ευρώ. Το συνολικό όφελος από τις δυο κινήσεις φτάνει τα 329 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ο ESM λειτουργώντας ως ατζέντης για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα κάνει την μεταφορά του ποσού από τα κέρδη των ομολόγων SMP/ANFA τα οποία αντιστοιχούν σε 644,42 εκατ. ευρώ. Η απόφαση ακολουθεί το σχετικό πράσινο φως από το EwG στις 26 Απριλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ