Συνεχίστηκε για τρίτο μήνα η συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα στην ευρωζώνη

Σε τροχιά συρρίκνωσης για τρίτο συνεχόμενο μήνα παρέμεινε τον Απρίλιο ο τομέας της μεταποίησης στην ευρωζώνη, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου καταγράφηκε ραγδαία βελτίωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της IΗS Markit.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI του μεταποιητικού τομέα για την ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 47,9 μονάδες, οριακά υψηλότερα από το χαμηλό σχεδόν 6 ετών των 47,5 μονάδων του Μαρτίου. Παρότι ο δείκτης ενισχύθηκε για πρώτη φορά τους τελευταίους 9 μήνες, παρέμεινε κάτω από το κρίσιμο όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Τη μεγαλύτερη επιδείνωση εμφάνισε και τον Απρίλιο η Γερμανία, με τον σχετικό δείκτη στην μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να διαμορφώνεται στις 44,4 μονάδες, οριακά υψηλότερα σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες PMI και στην Αυστρία (49,2 μονάδες) και στην Ιταλία (49,1 μονάδες)Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, στη Γαλλία, ο μεταποιητικός τομέας εμφάνισε στασιμότητα, με τον δείκτη να βρίσκεται ακριβώς στο όριο των 50 μονάδων.

Σε επίπεδο ευρωζώνης, όπως προαναφέρθηκε, τη μεγαλύτερη βελτίωση εμφάνισε ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας, με τον δείκτη PMI να ανέρχεται στις 56,6 μονάδες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα σχεδόν 19 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ