Η τύχη της Βενεζουέλας κρίνεται από το σκάκι ΗΠΑ και Ρωσίας

Καθώς οι αναταραχές συνεχίζονται στη Βενεζουέλα, μερικοί αναλυτές αμφισβητούν πόση στήριξη θα παράσχει η Ρωσία στον πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο και αν η Μόσχα θα μπορούσε να είναι έτοιμη να συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για να τερματίσει την πολιτική και ανθρωπιστική κρίση της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν άργησαν να ανταλλάξουν πυρά για τη Βενεζουέλα, ο ένας κατηγορώντας τον άλλο ότι παρεμβαίνει στη χώρα, καθώς οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για δεύτερη μέρα για να στηρίξουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο. 

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι ο Μαδούρο ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει τη χώρα την Τρίτη το πρωί, αλλά δήλωσε ότι είχε αλλάξει γνώμη μετά τη παρέμβαση της Ρωσίας. ″Είχαν το αεροπλάνο στον διάδρομο. Ήταν έτοιμος να φύγει σήμερα το πρωί, όπως το καταλαβαίνουμε. Οι Ρώσοι του είπαν  ότι πρέπει να μείνει ”, ανέφερε ο Πομπέο  στο CNN. Η Ρωσία απέρριψε αυτή την κατηγορία, με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να λέει την Τετάρτη ότι ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ήταν μέρος ενός «πολέμου πληροφόρησης», όπως ανέφερε το Reuters.

Οι δύο πλευρές μπορεί να είναι πιο ανοιχτές για να συζητήσουν τι πρέπει να κάνουν για τη Βενεζουέλα πίσω από κλειστές πόρτες. Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, πρότεινε ότι ο Πομπέο θα μπορούσε αργότερα να καλέσει τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. ΗΠΑ και Ρωσία έχουν ήδη συζητήσει για τη Βενεζουέλα σε μια συνάντηση που έγινε στη Ρώμη στα μέσα Μαρτίου μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας και του ειδικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα. 

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι δύο υπερδυνάμεις ενδέχεται να έρθουν σε κάποιο είδος συμφωνίας για την πιθανή αναχώρηση του Μαδούρο.

”Δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου ότι οι Ρώσοι και οι ΗΠΑ έχουν μιλήσει επί εβδομάδες για κάποια συμφωνία για να διευκολύνουν την αποχώρηση του Μαδούρο”, δήλωσε ο Τίμοθι Ας, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών της  Bluebay Asset Management. Ανέφερε ότι πολλοί παράγοντες οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα – πρώτον, ότι η Μόσχα είχε κερδίσει τη δύναμη να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ στέλνοντας στρατιωτικούς συμβούλους στο Καράκας και δεύτερον ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν είχε υπογράψει μέχρι στιγμής νέες κυρώσεις για τη Ρωσία για την υποτιθέμενη χρήση ενός χημικού όπλου μετά τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου κατάσκοπου, Σεργκέι Σκρίπαλ, στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018. 

 “Νομίζω ότι η αμερικανική κυβέρνηση έκανε πίσω σε αυτό το θέμα, καθώς κάτι μαγείρευε με τη Βενεζουέλα. Θεωρούσαν τις κυρώσεις ως διαπραγματευτικό χαρτί με τη Μόσχα”

Η διεθνής μάχη για επιρροή στο μέλλον της Βενεζουέλας ξεκίνησε τον Ιανουάριο όταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο ανακήρυξε τον εαυτό του πρόεδρο της χώρας. Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, υποστήριξαν αυτή τη δήλωση και υποστήριξαν επίσης την αλλαγή καθεστώτος σε μια χώρα που πλήττεται από τη φτώχεια και τις πολιτικές αναταραχές. 

Η Ρωσία από την μεριά της υποστηρίζει την κυβέρνηση Μαδούρο, ενώ έχει προσφέρει και οικονομική βοήθεια. Το Reuters εκτιμά ότι η ρωσική κυβέρνηση και η κρατική εταιρία ενέργειας Rosneft έχουν δώσει στη Βενεζουέλα δάνεια και πιστώσεις ύψους τουλάχιστον 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2006. Έδωσε επίσης στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας στρατιωτικό εξοπλισμό και έχει μερίδια στον ενεργειακό τομέα της χώρας. Ως εκ τούτου, η Μόσχα θέλει να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία από την αλλαγή καθεστώτος καθώς και να εμποδίσει τις ΗΠΑ να αυξήσουν τη σφαίρα επιρροής της.
 
Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, αν η πολιτική κατάσταση στη χώρα γινόταν εσωτερικά, τότε η Ρωσία πολύ πιθανόν να μην είχε πρόβλημα να την αποδεχτεί. Αυτό όμως που θέλει η Ρωσία είναι να εμποδίσει με κάθε τρόπο μια αλλαγή καθεστώτος που θα υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και θα φέρει την Βενεζουέλα στην σφαίρα επιρροής της. Όμως, όσο και αν η Ρωσία αντιτίθεται στην αλλαγή καθεστώτος, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως δεν θα φτάσει μέχρι τα άκρα για να υποστηρίξει την άποψη της και δεν θα φτάσει σε επικίνδυνα μονοπάτια για να προστατεύσει τον Μαδούρο. 
 
Ο Έιλιν Γκάβιν, ανώτερος σύμβουλος και ειδικός σε θέματα πολιτικής της Verisk Mapleroft, δήλωσε ότι, τελικά, η Ρωσία ”έχει μεγαλύτερα ψάρια να τηγανίσει” από τη Βενεζουέλα, αλλά θα προσπαθήσει να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα. ”Η Ρωσία έχει περιουσιακά στοιχεία στη Βενεζουέλα και έχει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα εκεί και θα θέλει μια θέση στο τραπέζι σε οποιεσδήποτε συζητήσεις για το μέλλον της Βενεζουέλας. Η υποστήριξή τους στο Maduro είναι ρητορική. Νομίζω ότι θα χαρούν να τον αφήσουν να φύγει, αλλά θέλουν αυτή τη θέση στο τραπέζι για να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ