Ιστορική πρωτιά για το Sports Illustrated, εξώφυλλο με hijab και burkini

H Αμερικανο-Σομαλίδα Halima Aden έγραψε ιστορία σαν την πρώτη γυναίκα που φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του ετήσιου τεύχους με μαγιό για το Sports Illustrated φορώντας hijab και burkini. Το τεύχος Μαΐου του Sports Illustrated είναι από το πιο αναμενόμενα στην ετήσια κυκλοφορια του περιοδικού, καθώς η φωτογράφιση με μαγιό έχει φιλοξενήσει τα διασημότερα μοντέλα και τους μεγαλύτερους φωτογράφους, καταφέρνοντας κάθε χρόνο να αποτελεί το τεύχος ορόσημο της μόδας.

Αυτή τη χρονιά το 21χρονο μοντέλο φωτογραφήθηκε από τον Yu Tsai στην παραλία Watamu της Κένυας, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για την Halima Aden, καθώς μεγάλωσε σε στρατόπεδο προσφύγων στην αφρικανική χώρα, πριν μετακομίσει στις ΗΠΑ όταν ήταν 7 ετών. “Σκέφτομαι τον 6χρονο εαυτό μου στην ίδια χώρα, σε ένα προσφυγικό στρατόπεδο. Μεγάλωσα και έζησα το αμερικανικό όνειρο και τώρα να είμαι πίσω σε αυτή τη χώρα, σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες της και να κάνω φωτογράφιση για το Sports Illustrated, είναι κάτι που δεν θα μπορούσα να φανταστώ” δήλωσε η Aden κατά την διάρκεια της φωτογράφισης. 

Για την φωτογράφιση, το Sports Illustrated “επιστράτευσε μια συλλογή από πολύχρωμα hijabs και burkini, ένα μαγιό που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του σώματος εκτός από τα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπο, το οποίο φοριούνται από μερικές μουσουλμάνες, δημιουργίες της Αυστραλιανής μουσουλμάνας σχεδιάστριας Aheda Zanetti, η οποία ξεκίνησε να σχεδιάζει τέτοια μαγιό την περίοδο που η Γαλλία είχε απαγορεύσει την χρήση τους στις παραλίες της χώρας. Η κίνηση εκείνη της γαλλικής κυβέρνησης είχε κατηγορηθεί από πολλές γυναίκες, ως σεξιστική και ισλαμοφοβική. 

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Aden γράφει ιστορία, καθώς τον Μάρτιο έγινε η πρώτη που φωτογραφήθηκε μαζί με τις Ikram Adbi Omar και Amina Adan στο εξώφυλλο της Vogue φορώντας hijab

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ