ΕΛΣΤΑΤ: Ετήσια μείωση 2,3% στον κύκλο εργασιών του λιανεμπορίου τον Φεβρουάριο

Πτωτικά κινήθηκε το λιανικό εμπόριο τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, καθώς τόσο ο κύκλος εργασιών όσο και ο όγκος υποχώρησαν τον δεύτερο μήνα του έτους, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών τον Φεβρουάριο παρουσίασε μείωση κατά 2,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2018. Σε σύγκριση, όμως, με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου ενισχύθηκε κατά 3,4%.

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και του Γενικού Δείκτη Όγκου, ο οποίος υποχώρησε κατά 3,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2018, ωστόσο ενισχύθηκε κατά 3,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2019.

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών, παρουσίασε τον Φεβρουάριο αύξηση 1% σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου, ενώ ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Όγκου ενισχύθηκε επίσης κατά 0,4%.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών κατά 2,3% τον Φεβρουάριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος οφείλεται στην υποχώρηση κατά 5,9% της κατηγορίας Ένδυσης-Υπόδησης, κατά 5,5% των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων, κατά 5,3% των Φαρμάκων-Καλλυντικών και κατά 0,3% της κατηγορίας Καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων, που αντισταθμίστηκαν εν μέρει μόνο από τη σημαντική αύξηση κατά 11,7% που εμφάνισε η κατηγορία Βιβλίων-Χαρτικών-Λοιπών Ειδών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ