“Παράθυρο” από Αχτσιόγλου για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους

Το ενδεχόμενο επιστροφής αναδρομικά μέρους των περικοπών των συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές άφησε ανοιχτό εχθές η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ANT1, η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τις δημοσιονομικές δυνατότητες που υπάρχουν αναφορικά με τις αναδρομικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων για το διάστημα από την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2015, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές, έως και την ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τον Μάιο του 2016.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε: “Oι περικοπές του 2012 έχουν ονοματεπώνυμο και πολιτικούς υπεύθυνους. Ήταν η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έκανε αυτές τις αντισυνταγματικές περικοπές”. Από ‘κει και πέρα, πρόσθεσε, “αφενός η απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές του 2012 δεν αφορά το διάστημα πριν το 2015, αφετέρου η ελληνική κυβέρνηση έχει απαντήσει στο ζήτημα με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016. Αναφορικά με το διάστημα από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ μέχρι την ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, εξετάζουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχουμε”.

Όπως ανέφερε, ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 χρησιμοποιήθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. “Ωστόσο έχουμε αποδείξει ότι κάθε εκατοστό δημοσιονομικού χώρου που διασφαλίζουμε το χρησιμοποιούμε αμέσως για να υποστηρίζουμε τους συνταξιούχους και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και να απαλύνουμε πληγές των πολιτικών της περιόδου 2010-2014. Αυτό θα πράξουμε και σε σχέση με το ζήτημα των αναδρομικών”, πρόσθεσε η υπουργός Εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ