Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Σε καλώ σε τηλεοπτικό διάλογο, αν δε φοβάσαι

Με επίθεση επί προσωπικού προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσίασε το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε τηλεοπτικό διάλογο. 

Στην επίθεση του ο Αλέξης Τσίπρας, καταφέρθηκε εναντίον του Κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως “είναι ο πρώτος υποψήφιος πρωθυπουργός που όταν μιλά προγραμματικά, δεν υπόσχεται, απειλεί την ελληνική κοινωνία. Άραγε ο κ. Μητσοτάκης όταν αναφέρεται στο πρόγραμμα του, αυτά που αναφέρει είναι υποσχέσεις ή απειλές;”. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα κερδίσει τις εκλογές γιατί “πολύ μεγάλο όπλο στη φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, όλα τα πολλά, τα δίκαια που έγιναν πράξη”, και πρόσθεσε: “σύμμαχός μας είναι και οι προγραμματικές θέσεις των αντιπάλων μας που προσπαθεί να αποκρύψει ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του αλλά δεν το καταφέρνουν, τους ξεφεύγουν αυτά που έχουν στο μυαλό και το πρόγραμμα τους, αλλά δεν συμφέρει προεκλογικά να τα διατυμπανίζουν». Σαν παράδειγμα είπε: “πήγε ο κ. Μητσοτάκης προχθές στην Κύπρο και του ξέφυγε ότι έχει σχέδιο να καταργήσει το δώρο των Χριστουγέννων και στο ιδιωτικό τομέα. Όταν το κατάλαβαν το επικοινωνιακό του επιτελείο τον έβαλε σήμερα άρον-άρον να δώσει τηλεοπτική συνέντευξη και να προσπαθήσει να το μαζέψει. Παρομοίως του είχε ξεφύγει το ασφαλιστικό Πινοσέτ, οι απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η επαναφορά του 1:5 στο δημόσιο, ότι δεν θέλουν τη διατήρηση του αφορολόγητου, ότι δεν θέλουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, ότι δεν θέλουν επιδόματα ανεργίας…”. 

“Σε καλώ σε τηλεοπτικό διάλογο”

Σχολιάζοντας αναφορά του κ. Μητσοτάκη στην τηλεοπτική συνέντευξη ότι “ο κ. Τσίπρας έχει νεύρα επειδή φεύγει”, ο πρωθυπουργός είπε ειρωνικά: «εδώ και τρεισήμισι χρόνια φεύγουμε κατά τον κ. Μητσοτάκη, τόσα νεύρα πια μας έχουν ξεχειλίσει…».

Συνεχίζοντας την επίθεση απηύθηνε πρόσκληση-πρόκληση προς τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι όποτε δίνει συνεντεύξεις έρχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος στην τηλεθέαση και πρόσθεσε “Του προτείνω έναν τρόπο να αποκτήσει κι αυτός την τηλεθέαση που ταιριάζει σε έναν αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης: να έρθει στο στούντιο όταν θα είμαι κι εγώ εκεί, να αντιπαρατεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, χωρίς σημειώσεις, χωρίς υποβολείς, χωρίς “ότο-κιου”, για την οικονομία, την Ευρώπη, τα εθνικά θέματα”. Εξέφρασε την ελπίδα ο κ. Μητσοτάκης να δεχθεί αυτή την φορά την πρόσκληση-πρόκληση για τηλεοπτική αντιπαράθεση.

“Δεν έχουμε πει την τελευταία μας λέξη”

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος και έστειλε μήνυμα νίκης εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι η Προοδευτική Συμμαχία με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει: “Σας το υπογράφω. Η αριστερά, η οικολογία, η αριστερή σοσιαλδημοκρατία, οι δυνάμεις τη προόδου και της δημοκρατίας δεν έχουμε πει την τελευταία λέξη. Δε θα αφήσουμε την ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό να αλωνίζουν στην Ευρώπη”.

Ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε στην επίθεσή του τον Μάνφρεντ Βέμπερ: “Δείτε τον φίλο του κ. Μητσοτάκη, τον κ. Βέμπερ που θέλει να γίνει και πρόεδρος της Κομισιόν. Τι έλεγε για τα κλειστά σύνορα; Τι έλεγε για τους τεμπέληδες του Νότου; Τι έλεγε για το Grexit; Τι έλεγε για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας; Σε τι διαφέρουν οι θέσεις αυτές του κ. Βέμπερ και του κ. Μητσοτάκη με αυτές του κ. Όρμπαν και του κ. Κουρτς; Τι διαφορά έχει η πρόταση για 12ωρο στην Αυστρία, με τη φράση του ομοϊδεάτη του στην Ελλάδα ότι το 8ωρο είναι ξεπερασμένο; Τι διαφορά έχουν αυτοί που σηκώνουν φράχτες στα σύνορα για τους πρόσφυγες με αυτούς που τους θέλουν βασανισμένους ή και θαλασσοπνιγμένους;”.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι σε μία σειρά χώρες της ΕΕ θα νικήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις: “Την άλλη Κυριακή θα πάρετε μια πρώτη γεύση από τις εθνικές εκλογές στην Ισπανία, με τον Πέδρο Σάντζες αλλά και τους Ποδέμος να χαλάνε τα σχέδια της δεξιάς και της ακροδεξιάς που επιθυμούν μάλιστα να συγκυβερνήσουν.. Στη Φιλανδία και στη Δανία…Και βεβαίως, αν οι ευρωπαϊκές κάλπες στηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θετικές ειδήσεις θα έρθουν και από τη Βρετανία, με τη νίκη των εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν”. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι στις αναμενόμενες νίκες των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη θα πρέπει να προστεθεί και η νίκη της Προοδευτικής συμμαχίας στην Ελλάδα, με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές

Ο πρωθυπουργός στο τέλος της ομιλίας τους παρουσίασε «το ψηφοδέλτιο νίκης και προοπτικής για τις 26 Μαΐου», το οποίο περιλαμβάνει τους εξής: 

Ελευθερία Αγγέλη, Βλάσης Αγτζίδης, Κώστας Αρβανίτης,  Τζένη Αρσένη,  Σωτήρης Βαλντέν,  Αλέξης Γεωργούλης,  Νίκος Γραικός, Σπύρος Δανέλλης,  Θοδωρής Δουλουμπέκης, Μάριος Θεοφιλάτος, Στέργιος Καλπάκης, Λουτσιάνα Καστελίνα, Λυδία Κονιόρδου, Ιωάννα Κοντούλη, Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Έλενα Κουντουρά, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιώτα Λαζαροπούλου, Πάνος Λάμπρου, Κυριακή Μάλαμα, Γιάννης Μουζάλας, Ουφούκ Μουσταφά, Γιουνούς Μουχαμαντί, Στέλλα Μπελιά, Όλγα Νάσση, Αλέξανδρος Νικολαϊδης, Ρος Ντέιλι, ‘Αννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου, Δημήτρης Παπαδημούλης, Θεοδόσης Πελεγρίνης, Γιώργος Πετρόπουλος, Δημήτρης Πλουμπίδης, Αντώνης Ρέλλας, Νατάσα Ρωμανού, Φωτεινή Σκοπούλη, Μιχάλης Σπουρδαλάκης,  Μαρία Τζαμπάζη, Βλάσης Τσιόγκας, Γιώργος Χρηστάκης, Ραλλία Χρηστίδου,

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ