Ο Τραμπ εκτοξεύει τις τιμές του πετρελαίου!

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 3% φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο της ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι όλοι όσοι αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν θα πρέπει να τερματίσουν τις εισαγωγές τους σε περίπου μια εβδομάδα, αλλιώς θα υποστούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Η καταληκτική ημερομηνία την οποία ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ είναι η 2α Μαΐου.

Μετά τις ανακοινώσεις, η τιμή του Brend έφτασε τα 74,04 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε και τα 74,52 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα ανοδική πορεία είχαν και τα ακαθάριστα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τα οποία επίσης έφτασαν σε υψηλό 2019. Η αιφνιδιαστική κίνηση από την μεριά Τραμπ, οδηγεί το ξεμπλοκάρισμα στις τιμές του πετρελαίου, δήλωσε ο Michael Bradley, στρατηγικός μετοχικού κεφαλαίου στην επενδυτική τράπεζα Tudor Pickering Holt. “Οι αγορές βρέθηκαν μπροστά σε μια έκπληξη σήμερα, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε πως δεν θα ανανεώσει το waiver των χωρών που αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο. Πολλοί περίμεναν ότι οι ΗΠΑ απλά θα σκλήραιναν λίγο τη στάση τους, όμως κανείς δεν περίμενε το τελεσίγραφο”.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου τον Νοέμβριο μετά την μονομερή αποχώρηση του αμερικανού προέδρου από την πυρηνική συμφωνία που είχε συμφωνηθεί το 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις παγκόσμιες δυνάμεις, ωστόσο η Ουάσιγκτον χορήγησε οκτώ απαλλαγές σε αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, για επιπλέον έξι μήνες. Οι οκτώ αγοραστές είναι η Κίνα και η Ινδία, οι μεγαλύτεροι αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Τουρκία, η Ιταλία, η Ταϊβάν και η χώρα μας. Οι απαλλαγές επέτρεψαν στο Ιράν να συνεχίσει να εξάγει 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, απλό 2,5 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη χρονιά. 

Η απόφαση να τερματιστούν οι απαλλαγές έρχεται, καθώς η υπερπροσφορά εξαφανίζεται γρήγορα από την αγορά πετρελαίου μετά από αρκετούς μήνες περικοπών στην παραγωγή, με την καθοδήγηση της Σαουδικής Αραβίας. Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου του κόσμου βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας του ΟΠΕΚ και άλλων παραγωγών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, να περικόψει 1.2 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα από την αγορά.

Οι τιμές του Brent αυξήθηκαν κατά 38% και το αμερικανικό αργό αυξήθηκε σχεδόν κατά 45% φέτος μετά την κατάρρευση του κόστους αργού στους τελευταίους μήνες του 2018.

Σε δήλωσή του, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τα μέλη του ΟΠΕΚ Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ”για να λάβουν έγκαιρα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η παγκόσμια ζήτηση ικανοποιείται καθώς όλο το ιρανικό πετρέλαιο απομακρύνεται από την αγορά”. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας  Χαλίντ αλ Φάλιχ δήλωσε ότι το βασίλειο “θα συντονίσει με τους συναδέλφους πετρελαιοπαραγωγούς να εξασφαλίσουν επαρκή εφοδιασμό των καταναλωτών, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου δεν θα εξαντληθεί”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ