Βιώσιμες λύσεις για τα “κόκκινα” δάνεια υπόσχονται οι εταιρείες διαχείρισης

Μπορεί η ανάθεση των κόκκινων δανείων στις εταιρείες διαχείρισης να έχει προβληματίσει πολλούς δανειολήπτες, όμως ίσως αυτή ακριβώς η κίνηση να είναι που θα σώσει και τις δύο πλευρές, τόσο τους δανειολήπτες όσο και τις τράπεζες. 

Η Ελληνική αγορά κόκκινων δανείων, είναι η 4η μεγαλύτερη σε όγκο στην Ευρώπη, προσεγγίζει τα 100 δισ. ευρώ (80 δισ. ευρώ βρίσκονται στο ενεργητικό των Τραπεζών, ενώ περίπου 20 δισ. ευρώ είναι εκτός ενεργητικού), ενώ σε επίπεδο ποσοστού είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη με περίπου 45% των δανείων, να χαρακτηρίζονται NPEs.

Το ύψος των δανείων που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος είναι σήμερα περίπου 20 δισ. ευρώ όμως με δεδομένα τα πλάνα που οι Ελληνικές τράπεζες έχουν υποβάλλει πρόσφατα στον SSM, πάνω από 30 δισ. ευρώ θα βγουν σε πωλήσεις/τιτλοποιήσεις έως το 2021. Άρα θα δημιουργηθεί μια αγορά που θα ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ σε δάνεια υπό διαχείριση τα 2-3 επόμενα χρόνια. 

Τι κερδίζουν όμως τόσο οι τράπεζες όσο και οι δανειολήπτες από την αγορά των κόκκινων δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης; Οι τράπεζες φυσικά θα μπορέσουν να απεγκλωβιστούν από τον “βραχνά” που έχουν δημιουργήσει τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και να προχωρήσουν στην επαναχρηματοδότηση της οικονομίας, ενώ οι δανειολήπτες θα μπορέσουν μέσω των εταιρειών διαχείρισης να εξυπηρετηθούν με πιο ευέλικτη αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους, ακόμα και την απομείωση μέρους του ποσού που χρωστάνε. 

Σε συνάντηση με δημοσιογράφους, στην οποία αναλύθηκαν οι δράσεις και οι προθέσεις της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, οι εταιρείες διαχείρισης διαβεβαίωσαν ότι θα προσφέρουν μια σειρά καινοτόμων και βιώσιμων νέων λύσεων και προτάσεων που δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά προς όσους πραγματικά έχουν αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους. 

Ειδικότερα,  ο Τάσος Πανούσης, πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, παρουσία του διοικητικού συμβουλίου και των υπολοίπων μελών της Ένωσης, αναφερόμενος στα “κόκκινα” στεγαστικά, τόνισε ότι: “οι εταιρείες δεν έχουν καμιά απολύτως πρόθεση, ούτε είναι αυτοσκοπός να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ακινήτων και να ‘πάρουν’ τα σπίτια του κόσμου”.

“Αντίθετα, όπως τόνισε, σε απόλυτη συνεννόηση μαζί τους, έχουν ως στόχο την εξεύρεση λύσης προς όφελος όλων. Συναινετικές διαδικασίες θα ακολουθηθούν και στα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια. Πρόβλημα θα έχουν μόνον οι στρατηγικοί κακοπληρωτές”, όπως επισημάνθηκε.

Σε ότι αφορά τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αυτή την στιγμή είναι 17 στον αριθμό αυτές που έχουν αδειοδοτηθεί, ενώ υπάρχουν και μερικές ακόμα οι οποίες αναμένουν αδειοδότηση. Απασχολούν περί τα 2.000 άτομα αλλά ο αριθμός τους αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια, με την πλειοψηφία των στελεχών να προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα. Παράλληλα, με την ανάπτυξη της αγοράς αυτής των διαχειριστών έχει αναπτυχθεί επιπρόσθετα και ένας κλάδος υποστηρικτικών υπηρεσιών π.χ. συμβούλων, νομικών υπηρεσιών, εισπρακτικών εταιρειών, λογιστών, ειδικών στα φορολογικά θέματα, εκτιμητών ακινήτων, Real Estate, μηχανικών κ.τ.λ. που υποστηρίζει τις εργασίες των διαχειριστών, γεγονός που σημαίνει ότι συνολικά η αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα απορροφήσει σημαντικό αριθμό εργαζομένων. 

Η λειτουργία των Εταιριών Διαχείρισης Δανείων θα δράσει εξυγιαντικά στην αγορά και στην οικονομία, δεδομένου ότι ο βασικός σκοπός τους είναι να ξεκαθαρίσει την αγορά και να επιτρέψει στις εταιρείες που είναι βιώσιμες να εξυγιανθούν και να συνεχίσουν την υγιή λειτουργία τους και παράλληλα να εντοπισθούν όσες εταιρείες πρέπει να οδηγηθούν σε εκκαθάριση. Επιπλέον, μέσα από τις βιώσιμες λύσεις που θα προσφέρει στους δανειολήπτες πολλά δάνεια που βρίσκονται σήμερα σε καθυστέρηση θα μετατραπούν σε ενήμερα, προς όφελος τόσο της ίδιας της επιχείρησης, των εργαζομένων της και των προοπτικών της, όσο και του τραπεζικού συστήματος.

Τι είναι όμως αυτό που μπορούν να προσφέρουν οι εταιρείες διαχείρισης δανείων, που δεν μπορούν να προσφέρουν οι τράπεζες, προκειμένου να λύσουν αποδοτικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων:
– Οι τράπεζες διέπονται από ένα πολύ δεσμευτικό κανονιστικό πλαίσιο εποπτείας (EBA Rules).
– Οι τράπεζες έχουν σαν κύριο σκοπό τους να χρηματοδοτούν την οικονομία και να δέχονται καταθέσεις ΟΧΙ να κυνηγούν τα κόκκινα δάνεια.
– Υπάρχει πάντα ο ηθικός κίνδυνος (moral hazard) και ο φόβος να μολυνθεί το ενήμερο χαρτοφυλάκιο ( contamination effect).
– Οι εταιρείες είναι πιο ευέλικτες και λιγότερο γραφειοκρατικές σε σχέση με τις τράπεζες.

Οι κύριοι στόχοι της Ένωσης, όπως δήλωσε ο Τάσος Πανούσης, εντοπίζονται στα εξής σημεία:
– Την αποτελεσματική διαχείριση των δανείων αυτών, με βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις, με την χρήση της τεχνολογίας, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων δηλ. των Τραπεζών, των επενδυτών στα χαρτοφυλάκια αυτά και βεβαίως των δανειοληπτών/επιχειρήσεων
.- Την προετοιμασία και η από κοινού εργασία με όλα τα μέλη, μέσα από επιτροπές και ομάδες εργασίας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει μέσω του ΔΣ και των επιτροπών που θα συσταθούν, έναν αποτελεσματικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τους θεσμούς, τις ειδικές επιτροπές των τραπεζών, την Πολιτεία κ.λπ.
– Τη δημιουργία Επιτροπών στα πρότυπα των ξένων αντίστοιχων Ενώσεων, ενός Κώδικα Δεοντολογίας που θα ορίζει τον τρόπο λειτουργίας, καθώς και την επικοινωνία με πελάτες, δανειολήπτες και επενδυτές. Επίσης με συμμετοχή όλων των μελών, ξεκινούν άμεσα ομάδες εργασίας, 3 επιτροπών.
– Τα κανονιστικά θέματα.
– Τα νομικά θέματα.
– Τα οικονομικά, διοικητικά και φορολογικά θέματα. 

Αυτό που τονίστηκε επίσης στις συζητήσεις με τα μέλη της Ένωσης είναι η πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία έχει φροντίσει για την δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο δεν επιτρέπει παρερμηνείες και αυθαίρετη δράση των Εταιρειών Διαχείρισης, σε αντίθεση με άλλες χώρες στις οποίες πολλές εταιρείες δεν χρειάζεται καν να έχουν ειδικά άδεια προκειμένου να λειτουργήσουν και να αγοράσουν κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ