Τους 290 έφτασαν οι νεκροί του “Ματωμένου Πάσχα” στην Σρι Λάνκα

Οι οκτώ εκρήξεις, μερικές από τις οποίες πιστεύεται πως ήταν επιθέσεις αυτοκτονίας, άφησαν πίσω τους 290 νεκρούς και σχεδόν 450 τραυματίες και ένα κράτος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το οποίο αναμένεται να κληθεί να λογοδοτήσει για το γεγονός πως όπως φαίνεται είχε γνώση για την προετοιμασία μιας επίθεσης, αλλά δεν έκανε τίποτα να την εμποδίσει. 

Επτά άτομα συνελήφθησαν και τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομών δυνάμεων ασφαλείας σε μια κατοικία στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις, πολλοί από τους οποίους δήλωσαν αξιωματούχοι ήταν εκρήξεις αυτοκτονικών βομβών. Η κυβέρνηση κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Colombo και εμπόδισε την πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και μηνυμάτων, όπως το Facebook και το WhatsApp. 

″Συνολικά, έχουμε πληροφορίες για 207 νεκρούς από όλα τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουμε 450 τραυματίες που έχουν γίνει δεκτοί στα νοσοκομεία, ”δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ruwan Gunasekera σε δημοσιογράφους. Τρεις εκκλησίες σε διάφορα μέρη της χώρας και τέσσερα ξενοδοχεία στο Colombo χτυπήθηκαν. Τουλάχιστον 27 νεκροί ήταν ξένοι, συμπεριλαμβανομένων πέντε Βρετανών, δύο από τους οποίους είχαν διπλή αμερικανική υπηκοότητα και τρεις Ινδούς, σύμφωνα με αξιωματούχους των χωρών αυτών. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι υπήκοοι των ΗΠΑ ήταν μεταξύ των σκοτωμένων, αλλά δεν έδωσαν λεπτομέρειες.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ranil Wickremsinghe αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση είχε κάποια ”προηγούμενη ενημέρωση για την επίθεση”,αν και δεν προχώρησε στην ενημέρωση των αρμόδιων υπουργείων. Πρόσθεσε δε πως ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτούργησε άμεσα και με τον σωστό τρόπο και πως θα διεξαχθεί έρευνα για να βρεθεί για ποιο λόγο δεν χρησιμοποιήθηκαν σωστά οι πληροφορίες. Σημείωσε δε πως θα πρέπει να ελεγχθούν οι δεσμοί μιας τοπικής ομάδας μαχητών με οργανώσεις εκτός των συνόρων της χώρας. 

Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, υπάρχουν έγγραφα που δείχνουν πως ο αρχηγός της αστυνομίας της Σρι Λάνκα είχε πληροφορίες για βομβιστές αυτοκτονίας οι οποίοι σχεδίαζαν να χτυπήσουν “προεξέχοντες εκκλησίες” και πως αποδεδειγμένα με την σειρά του πριν 10 μέρες ειδοποίησε τους ανώτερους του. Ταυτόχρονα ανέφερε πως μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών, ανέφερε πως μια γνωστή ισλαμική ομάδα σχεδίαζε επιθέσεις. 

″Καταδικάζω έντονα τις δειλές επιθέσεις κατά του λαού μας σήμερα. Καλώ όλους τους Σρι Λάνκα να παραμείνουν ενωμένοι και ισχυροί σε αυτή την τραγική περίοδο ”, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στο Twitter.  ″Παρακαλώ αποφύγετε την διάδοση μη επαληθευμένων αναφορών και τις υποθέσεις. Η κυβέρνηση λαμβάνει άμεσα μέτρα για να περιορίσει αυτήν την κατάσταση.”

Οι φετινές επιθέσεις σε Χριστιανούς δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στην Σρι Λάνκα, καθώς πέρσι υπήρξαν 86 εξακριβωμένα περιστατικά διακρίσεων, απειλών και βίας κατά των Χριστιανών, σύμφωνα με την Εθνική Χριστιανική Ευαγγελική Συμμαχία της Σρι Λάνκα, η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 200 εκκλησίες και άλλες χριστιανικές οργανώσεις. Φέτος, ο οργανισμός κατέγραψε 26 τέτοια περιστατικά. 

Από το συνολικό πληθυσμό της Σρι Λάνκα, περίπου 22 εκατομμύρια, το 7% είναι βουδιστές, 12,6 % ινδουιστές, 9,7% μουσουλμάνοι και 7,6% χριστιανοί, σύμφωνα με την απογραφή της χώρας το 2012.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ