Προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία στη σκιά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας για την εκλογή προέδρου, με τη διαδικασία να αναδεικνύει τον βαθύ διχασμό που έχει προκαλέσει η Συμφωνία των Πρεσπών για την αλλαγή του ονόματος της χώρας και την επίλυση της πολυετούς διαμάχης με την Ελλάδα.

Παρότι η συμφωνία ανοίγει την πόρτα για την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εντούτοις εξακολουθεί να διχάζει τους πολίτες της χώρας, σύμφωνα με το Reuters, επισκιάζοντας όλα τα άλλα θέματα κατά της διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις σημερινές προεδρικές εκλογές, όπου περίπου 1,8 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ τριών υποψηφίων.

Στον απόηχο των διαφορών που έχει αναδείξει η συμφωνία που προώθησε η φιλοδυτική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ο νικητής της σημερινής εκλογικής διαδικασίας δεν αναμένεται να εξασφαλίσει καθαρή πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει ότι θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος εκλογών στις 5 Μαΐου.

Οι κάλπες άνοιξαν το πρωί στις 7 τοπική ώρα, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 9 το βράδυ.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, μικρό προβάδισμα έχει ο Στέβο Πενταρόφκι, με ποσοστό 28,8%, ο οποίος υποστηρίζεται από τον κεντρώο κυβερνητικό συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών και του μειονοτικού αλβανικού κόμματος DUI, που έχει υποσχεθεί να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών για την αλλαγή του ονόματος.

Βασικός αντίπαλος του Πενταρόφσκι είναι η καθηγήτρια πανεπιστημίου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, την οποία στηρίζει το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτάχθηκε σθεναρά στη Συμφωνία των Πρεσπών, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να της δίνουν ποσοστό 26,8%.

Ο τρίτος διεκδικητής της Προεδρίας είναι ο Μπλερίμ Ρέκα, υποψήφιος του δεύτερου μεγαλύτερου Αλβανικού κόμματος, Μπέσα, ο οποίος όμως βρίσκεται πολύ πίσω από τους δύο προηγούμενους υποψηφίους, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν ποσοστό περίπου 7%.

Οι αναλυτές αναφέρουν, σύμφωνα με το Reuters, ότι η προσέλευση στις κάλπες ενδεχομένως θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της απογοήτευσης των ψηφοφόρων για την πρόοδο που έχει σημειώσει η κυβέρνηση της χώρας στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ