Πάνω από 60.000 αστυνομικούς κατεβάζει ο Μακρόν απέναντι στα “κίτρινα γιλέκα”

Περισσότερους από 60.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες κατεβάζει στους δρόμους η γαλλική κυβέρνηση εν όψει της νέας διαδήλωσης των “κίτρινων γιλέκων” αύριο, για 23ο συνεχόμενο Σάββατο, καθώς αναμένονται επεισόδια.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, προειδοποίησε μάλιστα ότι η κίνηση των αρχών να απαγορεύσουν τις κινητοποιήσεις γύρω από τον “πληγωμένο” καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων θα μπορούσε να προκαλέσει νέα έκρηξη βίας, προσθέτοντας ότι στόχος της γιγάντιας αυτής κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων είναι να διασφαλίσουν την ασφάλεια των Γάλλων και να εγγυηθούν την ελευθερία τους να διαδηλώνουν χωρίς κίνδυνο.

Η προειδοποίηση έρχεται μετά από εβδομάδες σχετικής ηρεμίας, καθώς οι συμμετέχοντες στο κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” ανέμεναν την απάντηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στα αιτήματά τους, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη μείωση των φόρων και τη βελτίωση των κυβερνητικών υπηρεσιών.

Μάλιστα, ο Μακρόν επρόκειτο να ανακοινώσει τη Δευτέρα μέτρα για την έξοδο από την κρίση, ωστόσο το διάγγελμά του αναβλήθηκε λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Παναγία των Παρισίων, βυθίζοντας τη Γαλλία αλλά και ολόκληρο τον κόσμο στη θλίψη.

Η αναβολή του διαγγέλματος Μακρόν εκτιμάται ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει εκ νέου το κλίμα στις κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων”, με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών να τονίζει μάλιστα ότι οι αρχές έχουν πληροφορίες για νέο ραντεβού των ταραξιών σε ορισμένες πόλεις της Γαλλίας, όπως το Παρίσι, η Τουλούζη, το Μονπελιά και το Μπορντό με στόχο την πρόκληση καταστροφών.

“Ο στόχος τους είναι σαφής: να επαναλάβουν την 16η Μαρτίου”, σημείωσε ο Καστανέρ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι “οι ταραξίες δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από αυτό που συνέβη στην Παναγία των Παρισίων”.

Σημειώνεται ότι στις 16 Μαρτίου συμμορίες με κουκούλες προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στη λεωφόρων των Ηλυσίων Πεδίων, καταστρέφοντας πολλά καταστήματα, ενώ έβαλαν φωτιά και σε μια τράπεζα.

Όπως σημειώνει το Reuters, ένας ακόμη από τους λόγους που φαίνεται να έχει προκαλέσει μερίδα των διαδηλωτών είναι το γεγονός ότι αμέσως μετά την τραγωδία στη Notre Dame, πολλές πλούσιες οικογένειες της Γαλλίας αλλά και οργανισμοί συγκέντρωσαν σχεδόν 1 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού. Κι αυτό γιατί υποστηρίζουν ότι οι πεντάμηνες κινητοποιήσεις τους δεν έλαβαν ανάλογη ανταπόκριση από την ελίτ της Γαλλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ